Column Jeanne van de Loo: Herfst op de markt

De markt was eeuwen geleden de plek om elkaar een paar keer per jaar te ontmoeten. Je spullen te verkopen en te genieten van een hapje een drankje.  Er is in de loop der eeuwen niet veel veranderd. Terwijl de laatste zonnestralen tussen de kramen doorschijnen babbelen en knabbelen de bezoekers er vrolijk op los.

De geuren kringelen tussen de kramen door. Het is de stroopwafel, de gebakken vis en de friet die zich met de bezoekers al slenterend langs de kramen de weg naar de mond begeeft. Ik zigzag tussen de kramen door tot een luide mannenstem mijn aandacht trekt.

Een koopman prijst zijn vitamines aan. Grote potten behoorlijke bedragen. Nu de herfst en de winter weer in aantocht zijn heel handig om het maar vast in huis te hebben. Goed voor je weerstand en je immuunsysteem en je wordt zo fit als een hoentje.  Hij stond op een kist en maakte er echt een show van . Hij wist de omstanders echt te overtuigen en het verbaasde me met hoeveel gemak mensen kozen voor dit product. We zijn er van nature goed in. Als het makkelijk kan waarom dan moeilijk doen en daar hebben we dan best wat geld voor over. 

Bij de groenteman zag ik verschillende gezichten terug van de “vitaminekraam”. De groenteboer prees ook zijn vitaminen aan maar die kreeg als antwoord dat de groenten bijna niet meer te betalen zijn en met een zucht werden de peultjes en de bessen in de tas gestopt. Mijn wenkbrauwen gingen duidelijk omhoog. Ik kon het even niet rijmen. Mijn tassen  waren goed gevuld met groenten en fruit van dit seizoen en van dichtbij. En geloof me ook zonder peultjes uit Verwegnistan en bosbessen uit Weetikwaarvandaan eten wij goed en krijgen we ook onze vitaminen volop binnen.

Tja de herfst die komt er aan dus geniet nog even van elke zonnestraal die je pakken kunt en zorg dat je immuunsysteem op volle toeren gaat draaien. Geef groenten de hoofdrol op je bord. Drink voldoende water. Ga lekker elke dag naar buiten ook wordt het kouder. Zet de kachel pas aan als het echt nodig is en neem op tijd je rust.

Mocht je toch het idee hebben dat je wat ondersteuning nodig hebt? Laat je goed informeren en neem niet zomaar elke fles of pot met de meest geweldige beloftes. Baad niet schaad niet gaat helaas niet altijd op als het om vitaminepillen of drankjes gaat. Tja, werken aan je weerstand daar moet je wel wat voor doen en helaas zijn we van nature uitgerust met een dosis gemak. Dat komt vanuit ons oerbrein en kunnen we niets aan doen.  Maar ik kan je uitleggen hoe dat zit en hoe jij daar zonder pillen wel je weerstand kunt boosten.

Tip !  Pompoenen niet aan de voordeur maar in de pan. Je immuunsysteem wordt er happy van.  

Geniet van de herfst, Jeanne

www.goedgewicht.eu