Wagenbouwers Brabantsedag bieden manifest aan gemeenteraad aan.

Bouwplaats Brabantsedag

Tijdens het Rondetafelgesprek van maandag 2 december hebben de wagenbouwers van de Brabantsedag een manifest aangeboden aan de gemeenteraad. In dit manifest delen zij hun zorgen en visie over de toekomst van hun bouwlocaties. De bouwplaatsen, die voor de wagenbouwers voelen als een tweede thuis, worden steeds belangrijker én uitdagender door groeiende groepen, langere bouwseizoenen en meer (geluids)overlast. Het manifest roept op tot duidelijke afspraken en maatregelen om de bouwlocaties toekomstbestendig te maken, en daarmee het voortbestaan van de Brabantsedag veilig te stellen.

Een plek van samenkomst en creativiteit

Bij de overhandiging van het manifest benadrukten Kevin van Lierop, voorzitter van het Wagenbouwersplatform, en Gabriel van Houtert, hoofd van de werkgroep ‘Toekomst Bouwplaatsen’, de waarde van de bouwplaatsen. “De bouwplaatsen zijn voor ons als een huiskamer,” aldus Van Lierop. “Een plek waar we plezier maken, lief en leed delen, en waar onze jongeren van de straat blijven. Deze plaatsen zijn al generaties lang van grote betekenis voor onze gemeenschap.”

Toch worden deze plekken steeds vaker ter discussie gesteld. Grotere groepen, langer gebruik van machines en uitgebreidere bouwavonden zorgen voor meer overlast dan vroeger. “We begrijpen dat niet iedereen in Heeze zo vertrouwd is met de Brabantsedag als vroeger,” gaf Van Houtert aan. “Het evenement wordt gewaardeerd, maar het liefst niet in de eigen achtertuin.” Bovendien worden er steeds hogere eisen gesteld aan de bouwplaatsen, zoals op het gebied van veiligheid, elektra en sanitaire voorzieningen.

Oproep tot actie en samenwerking

Het manifest, opgesteld door zestien wagenbouwersgroepen van de Brabantsedag (met ruim 2000 leden), bevat een routekaart naar een duurzame toekomst voor de bouwplaatsen. De kernpunten in het manifest zijn:

  • Verbeterde basisvoorzieningen, zoals stromend water, goede afwatering en sanitaire voorzieningen.
  • Maatregelen tegen overlast, zoals geluidsnormen en betere communicatie met omwonenden.
  • Digitale voorzieningen, zoals goed internet voor het ontwerpen van de praalwagens.
  • Een participatietraject met inwoners, om samen vast te stellen hoe belangrijk de Brabantsedag is en welke ruimte het evenement in de zomer mag innemen.
  • Langetermijnvisie, met als droom permanente bouwfaciliteiten of alternatieven voor de huidige bouwtenten.

De wagenbouwers benadrukken hun waardering voor de steun van de gemeente, zoals het verharden van bouwplaatsen en het faciliteren van verplaatsingen. “Dit manifest is geen klaagzang, maar een oproep tot samenwerking. We hebben duidelijke afspraken en zekerheid nodig om verder te bouwen aan dit unieke evenement,” aldus Van Lierop.

Toekomstige stappen

In hun voorkeursscenario willen de wagenbouwers de bestaande bouwplaatsen behouden, met verbeterde basisvoorzieningen. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan wordt verplaatsing of clustering van bouwplaatsen overwogen. “Op korte termijn hopen we met de gemeente samen te kijken naar mogelijkheden voor stromend water, afvoer en vaste voorzieningen. Tegelijkertijd zullen wij onze eigen verantwoordelijkheid nemen en onderzoeken hoe we de overlast verder kunnen beperken,” aldus Van Houtert.

De wagenbouwers benadrukken de eensgezindheid binnen de zestien groepen. “We spreken hier namens 2000 leden,” gaf Van Lierop aan. “Dat biedt een sterke basis om samen met de gemeente en de stichting te werken aan een zekere toekomst voor onze bouwplaatsen en de Brabantsedag als geheel.”