Veilig en Gezellig Oud & Nieuw: Tips voor een Zorgeloze Jaarwisseling

De jaarwisseling is een feestelijke tijd voor velen, een avond en nacht om te vieren. Of je nu groot of klein viert, het is belangrijk om stil te staan bij veiligheid. Denk aan de risico’s en zorg voor de veiligheid en gezondheid van anderen om ons heen. Laten we samen genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

Foto: Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay | Infographic en bron tekst: Gemeente Heeze-Leende

Natuurlijk staan de medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer/veiligheidsregio’s en ambulancezorg klaar tijdens de jaarwisseling 2023-2024, altijd paraat voor noodsituaties. Maar veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom delen de hulpdiensten enkele tips, zodat we allemaal kunnen bijdragen aan een veilige omgeving.

Belangrijke telefoonnummers: Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor echte noodgevallen, is het handig te weten wie je waarvoor belt. De meldkamer krijgt vaak meldingen over kleine brandjes op straat of andere overlast, maar niet altijd acuut gevaar. Hier is een overzicht om duidelijk te maken wie je in welke situatie belt:

  • Vuurwerkschade aan huis: Regel dit zelf, denk aan kleine reparaties of contact met je verzekering.
  • Schade aan openbaar straatmeubilair: Meld dit hier, bijvoorbeeld een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel.
  • Kleine brand in de openbare ruimte: Bel 0900-0904 bij geen spoed maar wel brandweer nodig, bijvoorbeeld voor kleine brandjes die niet kunnen overslaan.
  • Illegaal vuurwerk en bekende daders: Bel 0900-8844 bij geen spoed maar wel politie nodig.
  • Brand, acuut gevaar, of twijfel: Bel altijd 112; de meldkamer helpt je en stuurt de juiste hulpdiensten.

Vuurwerkregels: Niet al het vuurwerk is toegestaan voor consumenten. Het afsteken van bepaald vuurwerk, zoals Chinese rollen en knalvuurwerk, is verboden. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) is wel toegestaan. Bereid je voor om ongelukken te voorkomen. Bij overlast van illegaal vuurwerk, bel het geen-spoed-wel-politienummer: 0900-8844.

Wensballonnen: Hoewel wensballonnen geluk brengen volgens de Aziatische cultuur, zijn ze ook brandgevaarlijk. De brandweer raadt het gebruik ervan af vanwege complexe regels. Wil je toch een wensballon oplaten? Lees de spelregels op de website van de brandweer om dit zo veilig mogelijk te doen.