Heeze – In april dit jaar vond de feestelijke opening plaats van een voedselbos aan de Oostrikkerstraat in Leende. Voedselbossen zijn helemaal hip onder natuurliefhebbers die graag de handen uit de mouwen steken. Wat u wellicht nog niet wist is dat er in onze gemeente nóg een voedselbos op komst is: nabij Heezerenbosch 6.
De twee voedselbossen zijn wel verschillend: Het project in Leende is het resultaat van een samenwerking tussen de Gemeente Heeze-Leende, Waterschap De Dommel en het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Aan Heezerenbosch betreft het een particulier initiatief.
Op de website van Heezeren(voedsel)bosch is er van alles over te lezen:
“We werken samen aan het opzetten van ons eigen Heezeren(voedsel)bosch. Met als doel om de natuur te helpen herstellen, elkaar dichter bij de natuur te brengen en ervoor te zorgen dat er genoeg eten is voor iedereen die mee wilt doen.
Initiatiefnemers Tim en Sabine, mede-oprichters van Phood Farm, zijn sinds 2018 actief in het vergroenen van de stad. In Eindhoven hebben ze meerdere urban farming- en horecaconcepten opgezet, waarin sociale zorg, natuur en gezondheid centraal staan. Heezerenbosch is hun thuisbasis en vanuit hier pionieren ze een unieke voedselbospropositie, waarin gedeeld eigenaarschap centraal komt te staan door stukjes voedselbos ter adoptie te stellen in de vorm van certificaten. Als initiatiefnemers nemen Tim en Sabine verantwoordelijkheid voor de ‘fundraising’, aankoop, vergunningstrajecten, (professioneel) aanleg en onderhoud. Maar zijn daarnaast vooral enthousiast om hun ‘achtertuin’ te delen met gelijkgestemden die ook een visie hebben om de wereld een stukje mooier te maken. Het perceel van 0.72 ha is ontworpen door Bor Borren, een gerenommeerd permacultuurcoach en specialist, met een oog voor natuurlijke geometrische patronen in een romantisch geheel. Dit voedselbos zal thuis zijn voor meer dan 100 variëteiten aan bomen, planten en struiken.
Er is een centrale communityruimte waar je kunt genieten van picknicks, workshops bijwonen of simpelweg ontspannen temidden van fruit- en notenbomen. Aangrenzend bevinden zich het verblijf van de biggen en een bos dat wordt gedeeld door kippen en eenden. Onze drie geliefde biggen verplaatsen zich van plek naar plek om de aarde om te woelen”. En er is een ecologische zwemvijver.
Doe mee en adopteer een stukje voedselbos
“Voor een donatie krijg je ‘certificaten’ die jouw aandeel in de grond vertegenwoordigen. Je hebt de vrijheid om deze certificaten te verkopen wanneer je wilt, zodat nieuwe ‘certificaathouders’ weer toegang kunnen krijgen tot het voedselbos. Je ondersteunt niet alleen een belangrijke ontwikkeling voor de gemeenschap en het behoud van natuur, maar krijgt ook exclusieve toegang tot faciliteiten in het voedselbos zoals familiedagen, kinderfeestjes, picknicks en de mogelijkheid om workshops te organiseren. Als investeerder heb je bovendien recht op jouw deel van de oogst van het voedselbos (jouw jaarlijkse rendement) en ontvang je 25% korting op producten uit de moestuin.
De grond zal tot november 2025 braak liggen om te herstellen. Het duurt even voordat een voedselbos volop vruchten geeft. Rond 2030 oogsten we volwaardig vruchten van noten- en fruitbomen die volwassen worden. Bessen en struiken leveren eerder al oogst. De opbrengst van deze oogst is volledig voor de ‘adopteerders’, die hier zelf mogen komen plukken en gebruik kunnen maken van de gemeenschappelijke faciliteiten.”
Samen met anderen je eigen voedsel verbouwen, dat kennen we al van de talloze gewone moestuinen en de Herenboerderijen die in bijna heel Nederland te vinden zijn. Op de baronie van Soerendonk is de dichtsbijzijnde Herenboerderij te vinden voor inwoners van Heeze-Leende: de Groote Heide.
Fijn dat er steeds meer plekken zijn op fietsafstand waar je samen met anderen duurzaam voedsel kunt verbouwen. Gezellig en gezond!