Teun Heldens: Al 77 dagen burgemeester van Heeze-Leende

Heeze – Ongeveer 77 dagen nadat Teun Heldens burgemeester werd van onze gemeente, zochten we hem op in zijn werkkamer op het gemeentehuis. Dezelfde kamer overigens waar we in januari het interview opnamen met de vertrekkende burgemeester Paul Verhoeven.

In de korte tijd dat Teun burgemeester is, heeft hij de kamer niet veranderd. “Nee, de kamer is weinig veranderd. Als het functioneel is, dan vind ik het nogal snel goed.” Toch is er al wel een persoonlijk tintje van Teun te vinden. De rode lantaarn die hij kreeg bij zijn aanstelling als jongste burgemeester van Nederland, staat er wel. En volgens hem zal die er voorlopig nog wel blijven staan. Toch, als er een burgemeester zal worden aangesteld die jonger is, dan zal onze burgemeester de lantaarn persoonlijk gaan afgeven aan de nieuwe jongste burgemeester.
Eén ding wil ik nog wel veranderen aan de werkkamer en dat is een portret van het koningspaar, dat hoort wat mij betreft er gewoon te hangen. Iedere burgemeester doet dat op zijn eigen manier, maar ik ben er als burgemeester trots op dat je in Nederland benoemd bent en daarmee echt ook kan uitdragen dat je boven de partijen staat.” Tijdens de installatie heeft Teun trouw verklaard aan de grondwet, die is dan weer afgenomen door de Commissaris van de Koning en de koning heeft het koninklijk besluit getekend.
En bij goed gedrag wordt dit elke zes jaar verlengd, uiteraard na advies van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad”.

77 dagen

Op het moment van interviewen is Teun precies 77 dagen onze burgemeester. Volgens Teun zijn deze dagen voorbijgevlogen. Maar, zo zegt Teun, het voelt goed. Hij had zich ook voorgenomen om de eerste honderd dagen, of zelfs het eerste jaar, zich maar eens te laten leven. “Eerst maar eens zien hoe alles werkt, want dat maakt het een stuk makkelijker. Heel veel dingen weet je al dat ze zouden gaan plaatsvinden en ook heel veel dingen zijn nieuw. En net als iedereen die in een nieuwe functie begint, zijn er ook dingen waar je dan over verbaasd bent.
Burgemeesters in Nederland zijn heel veelzijdig. Als burgemeester ben je niet alleen maar bezig met het ontvangen van Sinterklaas of het bezoeken van mensen die iets te vieren hebben. “Het is inderdaad veel breder dan alleen maar het gezicht zijn van de gemeente. Als ik op Facebook een foto plaats van een bezoek aan mensen die 50 jaar getrouwd zijn, dan heb ik er al een hele dag op zitten met waarschijnlijk dingen waar ik bijvoorbeeld niet over mag praten. En dat komt omdat ik naast het voorzitten van de vergaderingen van de gemeenteraad ook bijvoorbeeld hoofd van de politie ben, deel uitmaak van de driehoek openbaar ministerie en politie. En daar dan echt praat over capaciteit, over het bestrijden van criminaliteit.”

De redactie kreeg ook vragen van kinderen binnen. En heel veel van die kinderen willen weten wat het lievelingseten van Teun is. Een vraag overigens die veel aan Teun gesteld wordt door kinderen. “Ik lust bijna alles, maar ik ben beperkt in wat ik mag eten omdat ik geen lactose en fructose kan verdragen, overigens is sushi mijn lievelingseten.” Gelukkig zijn deze beperkingen goed te combineren met zijn nieuwe baan. Het publiek zal de burgemeester dan ook nooit een stukje vlaai zien eten. “Ik heb vaak een stukje hele bittere chocola in mijn tas zitten en als ik die dan bij de koffie pak is het ook gezellig. Meestal is het zo dat burgemeesters in de eerste 100 dagen aankomen, ik ben een kilo afgevallen.”

Heeze

Om burgemeester te worden moest hij een sollicitatiebrief schrijven aan de koning. De koning leest de brief overigens niet zelf. In die brief schreef Teun wat hij hier aantrof. We lichten er Heeze uit. “Ik zie hier een plaats waar 10.000 mensen wonen met een dorpskarakter en een eigen identiteit. Mensen die het druk hebben. Maar die tegelijkertijd moet je in de zomer eens kijken, met de Brabantsedag wat er dan toch kan. Dat ongeveer één op de drie inwoners betrokken is bij een groep en dat men dat hier mooi voor elkaar krijgt om zo’n groot evenement met alleen maar vrijwilligers te realiseren. Daarnaast ligt er stadse infrastructuur om de hoek. We hebben hier een eigen treinstation. We zijn hier snel in Geldrop en in Eindhoven op de fiets of met de auto.” In de ogen van Teun hebben we hier veel. Toch stippen we nog even het gebrek aan horeca hier aan. De plaats waar onze burgemeester vandaan komt, heeft voor haar 6000 inwoners aanzienlijk meer horeca dan het aanbod hier in Heeze. “De vergunning voor de Parel van Heeze ben ik persoonlijk gaan brengen omdat ik blij was dat er een stukje horeca behouden blijft. Op donderdagmiddag hebben we hier de vergunning in orde gemaakt zodat ze op vrijdagmiddag het openingsfeest konden hebben, dat kan trouwens ook alleen maar in een dorp.”
Teun heeft in de afgelopen tijd ongeveer 2800 mensen een hand gegeven en heeft eigenlijk alleen maar leuke reacties gekregen. “De gemoedelijke nuchterheid hier doet mij goed, ik voel mij echt welkom en de mensen doen er ook echt alles aan om mij welkom te laten voelen.” Een gevoel overigens dat hij ook al kreeg toen hij hier afgelopen zomer rondging rijden.

De weg naar het burgemeesterschap

Voor Teun burgemeester werd, was hij lid van Provinciale Staten in Limburg en daarna interim-wethouder in Nederweert. “Ik ben vorig jaar maart gestopt als lid van Provinciale Staten. Dat is nu iets meer dan een jaar geleden en toen dacht ik van: nou, ik ga de ervaring die ik heb opgedaan vier jaar Staten, bijna tien jaar gemeenteraadslid ga ik op een andere manier nuttig in proberen te zetten. Dus toen ging ik interimwerk doen, mensen vervangen die ziek zijn en dan kun je dus vier maanden hier zitten, vier maanden daar. Maar toen ik begon als ambtenaar in de gemeente Gennep als adviseur kunst en cultuur, totaal wat nieuws, maar daarom juist heel leuk. En toen die cluster bijna op zat, ging de telefoon dat een goede collega van mij op 27-jarige leeftijd geconfronteerd werd met acute leukemie en of ik zestien weken wilde komen vervangen, zodat hij de chemobehandelingen kon ondergaan. En dan zouden we daarna verder kijken met als uitgangspunt: over zestien weken is hij terug en dat is gelukt. En op de dag dat hij vertelde dat die beter was, dat hij kankervrij was, werd ik ’s avonds om half acht verteld dat ik burgemeester werd.” De ogen van Teun schieten nog steeds vol. “Ja, weet je, om half vier, toen hij mij zei: ‘Ik ben kankervrij,’ toen werd mij eigenlijk verteld: ‘Per acht januari heb je geen werk meer,’ en het was het mooiste nieuws wat ik ooit heb gehoord.

Vroeger wilde Teun geen politieagent of brandweerman worden. Hij wilde heel graag bij de gemeente werken. “Nou, toen ik echt heel jong was, toen wilde ik bij de buitendienst van de gemeente werken, want die zat in zo’n hoogwerker de lampen te vervangen van de straatverlichting niet vaak, ja, dat vond ik heel vaak. Ja, mijn moeder zegt dat nog steeds wel eens. Jij wilde lampen poetser worden. Ik ben wel op mijn plaats, ik werk voor een mooie gemeente en wie weet mag ik op een dag mee lampen vervangen.”

We bedanken Teun voor zijn openheid en het leuke interview. Hij nodigde ons uit om over 77 dagen weer terug te komen en nogmaals het gesprek aan te gaan. Maar voor die tijd gaat hij nog een drukke periode vol festiviteiten tegemoet en vervolgens op vakantie