Tentoonstelling “Onder de grond begint het leven”

De Tentoonstellingsgroep van IVN Heeze-Leende heeft weer een mooie, kleinschalige expositie ingericht in de praktijkruimte van Dokter Liebregts aan het Strabrecht in Heeze. Het thema is deze keer “Onder de grond begint het leven”. In deze expositie worden slechts een aantal facetten van het bodemleven aangestipt, maar het is uiterst interessant om eens een kijkje te gaan nemen.

Tekst en afbeelding; IVN Heeze-Leende

Het leven onder de grond is verrassend divers en complex. Vaak is onze kennis met grond en bodem beperkt tot het voor de zoveelste keer opvegen van het zand dat door dier en mens onze huizen wordt binnengebracht. Maar er is zoveel meer!

In deze expositie komen een punten van het bodemleven aan de orde, zoals:

  • Zoogdieren en insecten die hun woonplaatsen onder de grond hebben.
  • Talloze bodemdieren die hun leven onder grond doorbrengen en zorgen dat de grond gezond blijft.Een mooi voorbeeld is de regenworm.
  • Micro-organisme en schimmels die het complexe systeem onder de grond in stand houden.Wist je dat bomen middels schimmels contact met elkaar houden en de bomen en planten helpen voedingsstoffen op te nemen?
  • Prachtige paddenstoelen waar we in het najaar op getrakteerd worden komen voort uit een gezonde bodem.
  • Bladeren en organisch materiaal worden vakkundig de bodem in gewerkt door bodemdieren.
  • Bomen en struiken houden de bodem vast en hun bladeren zorgen voor organische materiaal.Een humusrijke bodem houdt ook regenwater vast, dat langzaam door de verschillende lagen naar het grondwater sijpelt.

Het spreekwoord “De grond zakte weg onder mijn voeten” dat mensen gebruiken bij rampzalige gebeurtenissen in hun leven zegt alles over de belangrijkheid van onze bodem, onze grond, ons houvast.

De tentoonstelling aan het Strabrecht is tot half januari te bezichtigen. Voor wie iets meer wilt weten over “het leven onder de grond” kan op woensdagochtend terecht in het IVN-gebouw, De Sleutelbloem, Strabrecht 14 in Heeze. Daar vind je behalve boeken ook deskundige gidsen die je kunnen adviseren.