St. Hubertus Slipjacht van Start

Vandaag is Kasteel Heeze het middelpunt van de St. Hubertus Slipjacht. De jacht heeft plaats in het mooie landschap rondom het kasteel. De jacht is een echte traditie geworden. Na een kerkdienst en zegening op Kasteel Heeze, vertrekken ruiters de natuur in, vergezeld door een groep jachthonden.

Foto’s: Egon van der Linden | Bron Tekst: De Slipjacht. (z.d.). Immaterieel Erfgoed. https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/slipjacht

Wat is een slipjacht?

De slipjacht is een soort spel dat lijkt op de oude vorm van de jacht. Een grote groep honden, genaamd meute, volgt een kunstmatig gemaakt vossenspoor dat enkele kilometers lang is. De Master Huntsman leidt de slipjacht, met hulp van ervaren ruiters en amazones. Ze worden gevolgd door andere deelnemers, gekleed in traditionele ruiterkleding. De honden en paarden worden het hele jaar door getraind, en vlak voor de jacht wordt gecheckt of ze in goede conditie zijn.

Het vossenspoor leidt de meute, de ruiters en hun paarden door het landschap, zoals een vos dat zou doen. Ze moeten natuurlijke hindernissen overwinnen, zoals greppels, omgevallen bomen, sloten en heggen. Het parcours wordt van tevoren gepland in samenwerking met landeigenaren en gebruikers, waarbij ze rekening houden met de planten en dieren in het gebied. De slipjacht bestaat uit drie ronden van zeven kilometer, met pauzes tussen de ronden om op adem te komen. Na de derde ronde krijgen de honden een beloning in de vorm van een koeienpens. De jacht wordt afgesloten met het spelen van jachthoornmuziek.

[ngg src=”galleries” ids=”5″ display=”pro_mosaic”]