Sint Jorisgilde viert geslaagde patroonsdag

Foto’s: Sint Jorisgilde | Tekst op basis van bericht van Rens Guitjens

Op zaterdag 20 april 2024 vierde het Sint Jorisgilde haar patroonsdag met een reeks traditionele festiviteiten die de gemeenschap samenbrachten. De dag begon met een plechtige H. Mis in de parochiekerk van Sint Martinus, waarbij de gildeleden hun hernieuwde eed van trouw aan het kerkelijk gezag in de persoon van pastoor Sjef van der Maazen aflegden. Ook werden tijdens deze ceremonie de nieuwe Konings en Koningsdeken mantels gepresenteerd, een eerbetoon aan de geschiedenis en het erfgoed van het gilde.

Na de dienst werden de gildeleden verwelkomd in het gildepaviljoen voor een voortreffelijke lunch, waarbij de broeders en zusters van het gilde zich tegoed deden aan de lekkernijen.

Het middagprogramma bracht een mix van spanning en gezelligheid met zich mee, beginnend om 16.00 uur met het schieten voor de nieuwe Prins van het gilde. Alissa, Savina en Thijn Rooijakkers streden om deze eer, waarbij Thijn zijn titel met succes wist te verdedigen door de Prinsenvogel naar beneden te halen, uitslag:

Groot geweer: 1. Ina Verest, 2. Arjan Gijsbers, 3. Jordi Rooijakkers, 4. Ad Verest, 5. Jordi Rooijakkers, 6. Jan van Lierop.

Klein geweer: 1. Bert Gijsbers, 2. Willy Verest 3. Wilbert van der Burgt, 4. Wilbert van der Burgt, 5. Thijn Rooijakkers, 6. Willy Verest.

Naast de strijd om de Prinsentitel, werd ook gestreden om de Sint Joris wisselbeker, die uiteindelijk werd gewonnen door Ina Verest na een intense competitie. De gildeleden toonden hun vaardigheden met het groot en klein gildegeweer, waarbij de winnaars hun prestaties mochten vieren.

Terwijl de avond viel, arriveerde een Foodtruck om de harten van de aanwezigen te veroveren met heerlijke snacks en versnaperingen. De festiviteiten werden afgesloten met een kwis, georganiseerd door de feestcommissie, waarbij Susanne Nuijts als overwinnaar uit de bus kwam.

De sfeer bleef lang gezellig en warm, doordrenkt van de traditionele gildegeest. Het Sint Jorisgilde kan met trots terugkijken op een geslaagde patroonsdag, waarbij gemeenschap en traditie hand in hand gingen.