Red levens in jouw buurt

In 2023 zijn in onze gemeente via HartslagNu 6 keer burgerhulpverleners opgeroepen voor een reanimatie, in 2022 was dat 11 keer. Al deze reanimaties zijn gestart door burgerhulpverleners. Je staat er niet alleen voor, maar hulp is wel nodig!

Afbeelding van AAIREY via Pixabay | Tekst: Petra Leeuwestein-Verbeek/ EHBO-vereniging Sint Martinus Heeze

De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal
Bij iemand met een hartstilstand staat het hart niet meteen echt stil. Het hart fibrilleert vaak nog, maar het hart pompt dan geen bloed meer rond en de vitale organen en de hersenen krijgen geen zuurstof meer. Na een schok van een AED kan het hart weer in een normaal ritme komen.

Als je binnen 6 minuten start met reanimeren en bij een schokbaar hartritme een AED gebruikt, is de kans op overleving het grootst. Daarna daalt deze kans enorm.

Hoe werkt HartslagNu?  
HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland, een burgerhulpverlener is een vrijwilliger die een certificaat heeft om te kunnen reanimeren en zich heeft aangemeld bij HartslagNu.

Als in geval van hartfalen 112 wordt gebeld, krijgt vrijwel meteen elke beschikbare burgerhulpverlener in de omtrek via de HartslagNu-app, of per sms, een melding met de locatie van het slachtoffer of eerst waar de AED hangt en vervolgens de locatie van het slachtoffer. HartslagNu alarmeert tot maximaal 100 burgerhulpverleners en 3 AED’s in een straal van maximaal 2 km rondom het slachtoffer. In onze gemeente zijn dit uiteraard veel minder burgerhulpverleners dan bijvoorbeeld in een stad. Het doel is om zo snel mogelijk 5 burgerhulpverleners en minstens 2 AED’s ter plaatse te krijgen. Als meer dan 5 burgerhulpverleners de oproep accepteren dan ontvangen de overige burgerhulpverleners die de oproep accepteren een annuleringsbericht, om te voorkomen dat er onnodige drukte ontstaat op de reanimatie locatie. 

Dan moet er wel een dekkend netwerk aanwezig zijn. Hoe zit dit in onze gemeente?  
Wat betreft AED’s staan we er over het algemeen goed voor. Binnen Heeze-Leende zijn er 50 AED’s aangemeld bij HartslagNu. Deze zijn echter (nog) niet allemaal 24/7 beschikbaar. Dat geldt voor de postcodegebieden 5591 JD en 5591 RA. Een aantal postcodegebieden in onze gemeente worden momenteel zelfs helemaal niet gedekt: 5591 TC, 5591 TD, 5591 TE, 5591 TG, 5591 TJ, 6029 PB, 6029 PT. Dat betekent dat voor de slachtoffers in die postcodes minder snel een AED ter plaatse kan zijn omdat deze buiten de straal van 6 minuten hangen.

Word ook burgerhulpverlener!
Helaas kan HartslagNu op dit moment nog geen overzicht geven van postcodegebieden met onvoldoende dekking door vrijwilligers. Duidelijk is echter dat vooral de dorpskernen goed vertegenwoordigd zijn en in de buitengebieden veel minder burgerhulpverleners aangemeld zijn. We hebben momenteel ruim 200 gecertificeerde vrijwilligers, die via HartslagNu voor een reanimatie kunnen worden opgeroepen. Voor een optimaal dekkend netwerk moeten dat er zo’n 330 zijn.

De drie EHBO-verenigingen in de gemeente Heeze-Leende willen samen met gemeente, bedrijven en particulieren inzetten op een betere dekkingsgraad. Dus:

  • Kun je nog niet reanimeren en wil je dit leren? Een cursus is in 2 avonden gevolgd. informeer bij één van de drie EHBO-verenigingen
  • Kun je reanimeren? Meld je dan aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu
  • Heb je een AED? Stel deze dan beschikbaar voor de burgerhulpverlening en meld hem aan bij HartslagNu
  • Heb je een AED die niet 24/7 of niet voor iedereen beschikbaar is, regel dat indien enigzins mogelijk, alsnog, bijvoorbeeld door deze in een buitenkast te plaatsen
  • Hangt er bij jou in de buurt nog geen AED? Kijk dan naar de mogelijkheden om deze samen aan te schaffen, bijvoorbeeld via www.buurtaed.nl

Heb je nog vragen, aarzel je nog, mail ons gerust:

EHBO Heeze: secretariaat@ehboheeze.nl

EHBO Leende: info@ehboleende.nl

EHBO Sterksel: info@ehbosterksel.nl

Hoe werkt het oproepsysteem HartslagNu? Dat zie je in deze animatie.