Red de tien grote eiken langs de Randweg van Heeze! Waarom eigenlijk?

Foto: Peer Veldhuizen

Peer Veldhuizen, de initiatiefnemer van de petitie tegen de bomenkap aan de Randweg biedt op 3 juni om 12.30 uur de verzamelde handtekeningen aan wethouder Robert Groenewoud aan.

Waarom zijn die tien eiken langs de Randweg nou zó belangrijk dat al bijna zeventienhonderd mensen de petitie tegen de kap tekenden?

Waarde van de eiken

De tien eiken waarom het gaat zijn van respectabele leeftijd en daarom beeldbepalend in het monumentale landschap van het Kerkhof, een status door de provincie bepaald. Ze grensden aan een zandpad dat bij het weiland is getrokken en staan daardoor nu, visueel, midden in de wei. De boer zegt hinder van de bomen te ondervinden, ze belemmeren de grasgroei. Hij wil ze kappen en de gemeente Heeze-Leende heeft daarmee ingestemd ondanks eerdere toezeggingen aan het IVN Heeze-Leende dat ze kunnen blijven staan!

De bomen waar het over gaat zijn landschapsbepalend in een omgeving waar bebouwing oprukt. Bewaar deze cultuurhistorische waarde, behoud de ecologische waarde, behoud de schaduwwerking en temperatuurdrukkende eigenschap van deze bomen. Behoud de CO2 bindende eigenschappen en de zuurstofproductie van deze eiken. Ben er zuinig op!

Rolls Royce ruilen tegen driewieler

Wanneer een oude boom gekapt wordt sust de gemeente vaak met; ‘ja, maar wij planten er een nieuwe boom voor terug’. Dat is als het ruilen van een Rolls Royce tegen een driewieler. Een slechte deal. Een nieuwe boom heeft veertig jaar nodig voordat hij een kwart van de ecologische waarde heeft van de oude eiken die nu langs de Randweg staan. Een inlandse eik kan meer dan 1000 insectensoorten herbergen. En zoals we weten gaat het zeer slecht met onze insecten. De insecten (en hun larven) die leven in de boom zijn voer voor vogels en zo versterkt het een het ander. Het is een ketting. Ik zag deze week een boompiepertje een van de honderden eikenbladrollers die de eiken kunnen kaalvreten opeten. De boom, de insecten en de vogels; ze zorgen voor balans. Bij kap van de eiken ben je langs de Randweg ook de insecten en vogels aan het vernietigen. Zo simpel is het.

Bomen zorgen voor schaduw voor het vee.

Wat me vaak opvalt bij het hete weer van de laatste jaren maar ook recent op een hete dag op vakantie aan de Elbe; puffende dieren zoeken op het heetst van de dag de schaduw op van bomen. Bomen in je grasland houden je vee gezond. Het zou een verplichting moeten zijn om je vee schaduw te bieden op een hete dag. Dat kan natuurlijk ook de stal zijn of een ander onderkomen maar het valt op; zodra het heet wordt en er bomen staan dan worden de bomen opgezocht. Bovendien is de temperatuur onder een boom lager dan in de omliggende omgeving of in een stal. Dat kan meer dan vijf graden schelen. Dat hoef je het vee niet te leren, die vechten om de schaduwplek.

Teken de petitie zou ik zeggen, het kan tot 3 juni. Kapnietlangsrandweg.petities.nl

Mari de Bijl
Gepensioneerd natuurbeheerder

Note van de redactie:
Dit is een ingezonden brief die wij als redactie plaatsen zoals deze is ingestuurd. De inhoud van de brief valt onder de verantwoordelijkheid van de schrijver en is niet de mening van de redactie. Bij Mijn Heeze valt een ingezonden brief onder opinie. Iedereen kan een brief insturen via redactie@mijnheeze.nl, maar de redactie behoudt zich het recht voor om een brief niet te plaatsen.