Paddenstoelenwandeling IVN: ontdek van de hoed en de rand

Alle paddenstoelen zijn eetbaar, maar sommige maar één keer. Je moet het maar weten. Als je met de natuurgidsen van het IVN op pad gaat voor een paddenstoelenwandeling dan leer je dat allemaal. Binnenkort, op zondag 15 oktober, is er weer een gelegenheid om in de buurt naar paddenstoelen te zoeken. Dan organiseren IVN Asten-Someren en Heeze-Leende een wandeling bij Kapellerput in Heeze, van oudsher een rijk paddenstoelengebied. Voor kinderen is de start om 13.30 uur en voor volwassenen om 14.00 uur. We vertrekken vanaf de parkeerplaats van het crematorium aan de Somerenseweg in Heeze.

Foto’s en tekst: IVN Heeze Leende

Vroeger wisten de mensen niet waar paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als heksen in het rond dansten er een kring van paddenstoelen kwam of dat de duivel een ei had weggelegd. Daarom hebben ze soms sprookjesachtige namen, zoals heksenboter, elfenbankje, heksenkring of duivelsei. En nog weet men het niet: wordt een duivelsei gebakken in heksenboter? Wie eet er van eekhoorntjesbrood? Rusten elfjes echt uit op de paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn intrigerend en hebben een belangrijke functie als opruimers in de natuur. In de herfst zijn er de meeste te zien. Als het lekker vochtig is en nog een beetje warm, dan zie je ze als het ware uit de grond schieten. Als je geluk hebt tenminste. Gelukkig staan er bij Kapellerput elk jaar weer veel paddenstoelen.

Nieuwsgierig geworden? De natuurgidsen van het IVN nemen u graag mee voor een paddenstoelenwandeling. Tip voor de kinderen: neem een spiegeltje mee, dan kan je de paddenstoelen aan de onderkant bekijken. Zonder ze af te plukken.