Overlast eikenprocessierups: bestrijding in uitvoering

Afbeelding van LeeleeUusikuu via Pixabay | Tekst: Gemeente Heeze-Leende

Vanaf half mei tot en met september kunnen eikenprocessierupsen voor aanzienlijke overlast zorgen. Deze kleine insecten krijgen microscopisch kleine brandharen die vervelende klachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen kunnen veroorzaken.

De eikenprocessierupsen zijn voornamelijk te vinden op eikenbomen, waar ze ‘s nachts groepsgewijs op zoek gaan naar voedsel. Ze zijn herkenbaar aan hun nesten op de stammen of dikkere takken, die bestaan uit dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

De gemeente Heeze-Leende is actief bezig met het beheersen van de plaagdruk van de eikenprocessierups. Voor 2024 is besloten om op minder locaties preventief te behandelen, zodat de gemeente een beter beeld krijgt van waar de plaagdruk hoog is en gerichter kan handelen. Preventieve behandelingen vinden plaats rondom scholen, sportvelden en speeltuinen, terwijl op andere locaties nesten curatief worden verwijderd.

Eigenaren van eikenbomen op eigen terrein zijn zelf verantwoordelijk voor de beheersing van de eikenprocessierups. Zij kunnen een erkend bedrijf inschakelen om de rupsen te bestrijden, waarbij de kosten voor eigen rekening zijn.

Om ongemak te voorkomen, wordt aangeraden elk contact met de rupsen en hun resten te vermijden. Bij blootstelling aan de brandharen dien je deze direct met plakband van de huid te verwijderen en de huid of ogen goed te wassen of te spoelen met water. Voor meer informatie kunnen inwoners terecht op de website van de GGD of telefonisch contact opnemen.

Indien eikenprocessierupsen worden waargenomen op openbare locaties waar ze overlast kunnen veroorzaken, kan dit gemeld worden aan de gemeente via de Gemeente app, de website of telefonisch. De gemeente zal dan zo snel mogelijk actie ondernemen.

Redactioneel:

Eindelijk nieuws over de aanpak van de eikenprocessierups door de gemeente dit jaar. Opnieuw worden eiken bespoten met Xentari, wat ook andere rupsensoorten doodt. Voor 2024 is besloten om op minder locaties preventief te behandelen, zodat er gerichter kan worden gehandeld. Preventieve acties vinden plaats op locaties met veel eiken en waar kwetsbare groepen samenkomen, zoals scholen en sportparken. Echter, de gemeente heeft nog niet verduidelijkt of het gebruik van Xentari wordt verminderd of helemaal gestopt, waardoor de transparantie ontbreekt. In tegenstelling tot de provincie, die sinds 2021 inzet op natuurlijke vijanden van de rups en het wegzuigen van nesten zonder Xentari te gebruiken.