Kinderboekenweek en de Twijfelachtige Locatiekeuze: voorlezen in Café Thuys

iStock-1428737062 (1)

Mijn Heeze heeft niets tegen cafébezoek maar de redactie vroeg zich af of het voorlezen voor kinderen in de kinderboekenweek door de bibliotheek thuis hoort in een café. De tekst is bedoeld om hier een mening over te vormen, met elkaar in discussie te gaan. En ja we willen discussie uitlokken. Mensen mogen ten aller tijden doen en laten wat ze zelf willen, dus ook voorlezen in de kroeg met ons betreft een biertje of wijntje erbij. Maar moet een instelling als de bibliotheek dit faciliteren?

Tekst Mijn Heeze:

Van 4 t/m 15 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Voor een van de activiteiten denkt de Bibliotheek een ludieke actie bedacht te hebben. De vraag rijst echter of dit wel passend is. Op vrijdagmiddag 6 oktober zal er bij Café Thuys voorgelezen worden. Het café draagt de naam Thuys en daarom past het kennelijk bij het thema.

Toch is het een bedenkelijke actie, want voorlezen in een kroeg op tijden dat er normaal gesproken een vrijdagmiddagborrel zou kunnen plaatsvinden, lijkt toch niet echt de bedoeling. Ouders met kinderen t/m 5 jaar kunnen om kwart over drie terecht in de kroeg en daarna zijn ouders met kinderen t/m 12 jaar welkom vanaf kwart voor vier. En al zal er dan misschien op die momenten geen alcohol geschonken worden en zijn er andere afspraken gemaakt, het is toch een soort van verkapte reclame en mensen kunnen na het lezen natuurlijk altijd blijven hangen. Kan er niet voorgelezen worden bij een bekende inwoner?

Welke boodschap wordt hiermee afgegeven? Dat een café een plaats is om kinderen voor te lezen onder het genot van een natje en een droogje, of dat kinderen kennismaken met een café? Deze ludieke actie is er een waar men kennelijk toch niet goed genoeg over heeft nagedacht. Want al is het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij ons Thuis’, bij deze actie lijkt het niet om het kind te gaan, maar juist om de volwassenen.

Reactie van Bibliotheek Dommeldal:

Van 4 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. Omdat Bibliotheek Dommeldal in het kader van deze feestelijke week altijd voorleesactiviteiten in de bibliotheek én buiten de bibliotheek organiseert, is dit jaar gekozen voor Café Thuys. Gezien de naam van het café leek ons dit een leuke externe locatie voor dit jaar, ook om kinderen te bereiken die misschien nog niet in de bibliotheek komen. Zo werd er vorig jaar, het thema van de Kinderboekenweek was destijds ‘Gi-Ga-Groen’, nog voorgelezen in de Werkschuur van het Brabants Landschap in Heeze.

In de communicatie is duidelijk naar voren gebracht dat de activiteiten – uiteraard – voor kinderen bedoeld zijn, dat de voorleeskwartiertjes in de middag plaatsvinden in een apart, afgezonderd zaaltje in het café met ranja en iets lekkers erbij. Voor alle duidelijkheid: hier zijn absoluut geen commerciële belangen mee gemoeid, helemaal niet.

Wij willen dat de Kinderboekenweek voor kinderen echt feestelijk is; zoals altijd bieden wij dan een uitgebreide programmering aan in al onze vestigingen, afgestemd op het thema en wat voor kinderen leuk is om in deze week aan deel te nemen. In het belang van de kinderen die deel willen nemen aan de Kinderboekenweek en die wij een fantastische week gunnen, zonder dat dit gepaard gaat met discussie over waar de activiteiten plaatsvinden, hebben we besloten om dit jaar twee voorleesactiviteiten in de bibliotheek in ’t Perron te organiseren, dus ‘bij ons thuis’, en de externe locatie dit jaar te laten vervallen.

Bekijk hier het volledige Kinderboekenweek programma, met o.a. de theatervoorstelling ‘Pim & Pom vieren feest!’ en de muziektheatervoorstelling ‘De Maanlicht Express’. We verwelkomen je graag bij één van onze activiteiten!

Foto: Iohm. (z.d.). Empty wooden table top with lights bokeh on Blur restaurant. . . iStock. https://www.istockphoto.com/nl/foto/empty-wooden-table-top-with-lights-bokeh-on-blur-restaurant-background-gm1428737062-472117956 | Tekst: Joost Heessels


Zie je een fout, laat het ons weten via redactie@mijnheeze.nl

Download onze – gratis – app in Google Playstore en je bent altijd op de hoogte van wat er speelt in Heeze.

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

Steun ons via NL 48 RABO 1342822765 – t.n.v. F. Engelen t.b.v. Mijn Heeze

info@mijnheeze.nl
redactie@mijnheeze.nl
Whatsapp: 06 29222435

 

Kijk ook eens op Mijnleende.nl