Opening toeristisch seizoen gemeente Heeze-Leende

Tekst en foto’s: Recreatief Heeze-Leende

Het toeristisch seizoen staat weer voor de deur. Dit seizoen werd zondag 21 april jl. feestelijk ingeluid in dorpshuis De Schammert in Leende door de vereniging Recreatief Heeze-Leende (RHL) en alle aanwezigen.

RHL heeft als doel het toerisme in Heeze, Leende, Sterksel en Leenderstrijp te bevorderen. Zij doet dit op veel manieren; onder anderen door de lancering van de website www.visitheezeleende.nl waarop voor zowel toeristen als inwoners van onze gemeente heel veel informatie te vinden is.

Johan Bax, voorzitter van RHL, benadrukte gisteren het belang van toerisme voor de dorpskernen Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel. De gemeente is immers een meesterwerk van rust en ruimte waar mensen graag naar toe komen. Om ze te laten blijven, is het van belang dat onze dorpskernen als aantrekkelijk worden ervaren en dat er voldoende aanbod is om hen te boeien.

Om toeristen én onze inwoners te vermaken, worden onder anderen activiteiten georganiseerd, elk jaar hanging baskets opgehangen met prachtige zomerbloeiers in de kernen en staan er 20 gedichtentafels verspreid over de hele gemeente. Op elke tafel staat 1 gedicht van een volwassene en 1 gedicht van een jongere. Elk jaar worden er een aantal vervangen door nieuwe gedichten, zodat het ook leuk blijft om de route opnieuw te doen. Dit jaar werden nieuwe gedichten geplaatst die geschreven zijn door Piet Brock en Anouk van Laarhoven (Heeze), door Leny van Lierop en Rob Scheepers (Sterksel) en door Toos Scheenen en Vika Mansvelders (Leende)

Daarnaast kreeg locatiemanager Oscar van der Kruis van Dorpshuis De Schammert een cadeau overhandigd om zo de start van het Dorpshuis als Toeristisch Informatiepunt (het vroegere VVV) te markeren. De nieuwe gedichten werden vervolgens voorgelezen en wethouder Maaike van Breugel-Smolders zette enthousiast het belang van de samenwerking tussen RHL als zakelijk partner van de gemeente neer en wat er allemaal binnen onze gemeente gebeurt en te beleven valt.

Vervolgens werden buiten op het kerkplein de nieuwe gedichten op de tafel bij de kerk   onthuld door schrijfsters mevrouw Scheenen en Vika, waarna de voorzitter een klein stukje storytelling rondom de kerk in Leende verzorgde. Op onderhoudende wijze werden de aanwezigen meegenomen in een aantal vermakelijke anekdotes rondom de jubilerende Lindse Blaos en haar geschiedenis. Ter afsluiting was er nog een borrel in het Dorpshuis, waar nog gezellig werd nagepraat.