Open Dag op Landgoed Mariahoeve: Warm Welkom voor Oekraïense Vluchtelingen

Foto’s: Michel Naninck/ RTV Horizon | Tekst: Redactie Mijn Heeze

Op zaterdag 22 juni was er een Open Dag op landgoed Mariahoeve. De gemeente Heeze-Leende, samen met vrijwilligersorganisatie Graaggedaan en Cordaad, hebben hier een plek gemaakt voor 150 Oekraïense vluchtelingen. Deze plek heeft 30 woonunits en een gebouw met was- en droogmachines. De oude boerderij is helemaal opgeknapt en is nu een mooie recreatieruimte. Het terrein gebruikt geen extra energie, wat goed is voor het milieu.

Veel mensen kwamen kijken naar dit nieuwe deel van de gemeente. Onder de bezoekers waren de burgemeesters van Heeze-Leende en Cranendonck. De gesprekken met sommige bewoners raakten veel bezoekers.

De opvangplek op landgoed Mariahoeve is bedoeld om een veilige en fijne plek te bieden aan voornamelijk vrouwen en kinderen uit Oekraïne. Zij kunnen hier twee jaar blijven. De gemeenschap van Heeze-Leende helpt veel mee, met vrijwilligers die als buddy’s, tolken en EHBO’ers werken. De zorgcoöperatie Graaggedaan en de Dorpsraad Leende helpen ook om de nieuwe bewoners zich thuis te laten voelen.

Tijdens de Open Dag konden bezoekers rondleidingen volgen, de woonunits bekijken en praten met Oekraïense bewoners.