Op zoek naar de roofridder van Kapellerput

Wie kent nog de spannende geschiedenis van de roofridder die ervoor gezorgd heeft dat bij Kapellerput een kapel zomaar in de diepte verdween? Op die plaats is nu nog steeds een gat gevuld met water. Een mooi verhaal, maar een IVN-wandeling bij Kapellerput is toch vooral een wandeling door het beekdal van de Sterkselse Aa. Natuurliefhebbers komen volledig aan hun trekken bij deze publiekswandeling op zondag 21 april. Het vertrek is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van het conferentiecentrum. Deelname is gratis.

Foto: Mijn Heeze | Tekst: IVN Heeze-Leende

Wat maakt een wandeling door het beekdal van de Sterkselse Aa nu zo bijzonder, behalve het verhaal van de roofridder? Het gebied van Kapellerput is een boeiend stukje Brabants landschap van ±25 ha met naaldbos van de arme zandgrond, dat langzaam omgevormd wordt tot een meer natuurlijk gemengd bos van naald- en loofhout met een heideveld, een beekdal, stuifduinen en een aantal vennen.

Wat dit gebied heel bijzonder maakt is de Sterkselse Aa, een sterk meanderend beekje dat richting het kasteel loopt. Langs het schilderachtige riviertje kan het heel nat zijn. In het voorjaar kunnen verschillende koppeltjes ijsvogels worden gespot. Boven het water van de beek vliegt de bosbeekjuffer en de weidebeekjuffer. De vegetatie is hier zeer interessant. De aanwezigheid van deze laaglandbeek zorgt regelmatig voor verrassingen. Het kan zo maar zijn dat je plotseling oog in oog staat met de roze winterpostelein. De dynamiek van een laaglandbeek zorgt ervoor dat er altijd wel ergens iets onverwachts kan gebeuren. Ook de vele kronkels zorgen dat we steeds andere leefomstandigheden tegenkomen, wat voor de biodiversiteit alleen maar valt toe te juichen. Een ding is zeker: een wandeling langs een beek is nooit saai! En dan hebben we nog niet eens over de roofridder…