Ontwerp voor Brabantsedag 2024 van Vriendenkring Ietskes Schif bekend

Afbeeldingen: Vriendenkring Ietskes Schif | Tekst: Vriendenkring Ietskes Schif/ Redactie Mijn Heeze

Vriendenkring Ietskes Schif heeft het ontwerp voor de Brabantsedag 2024 onthuld, getiteld “Danklied aan Brabant”. Dit ontwerp is een eerbetoon aan de gastvrijheid en solidariteit die werd getoond tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen duizenden Belgische vluchtelingen hun toevlucht zochten in Bergen op Zoom.

Op 7 oktober 1914 begon de uittocht van meer dan 1 miljoen Belgen uit angst voor de Duitse terreur. Veel van hen vluchtten naar Bergen op Zoom, waar destijds slechts 16.500 inwoners woonden. Ondanks deze enorme toestroom opende Bergen op Zoom haar deuren en verwelkomde 110.000 vluchtelingen met open armen. Scholen, kerken en huizen werden omgetoverd tot opvangcentra om de Belgen onderdak te bieden.

Het ontwerp van Vriendenkring Ietskes Schif, geïnspireerd door het gedicht “Danklied aan Nederland” van Karel van den Oever, belichaamt de dankbaarheid en verbondenheid tussen België en Nederland tijdens deze moeilijke periode. Het gedicht roept de emoties op van de Belgische vluchtelingen, verlangend naar veiligheid en steun in het broederlijke Nederland.

“En schreiend riept ge een broedernaam, gij riept hem, bleek, en wrongt uw handen; ‘o, Dat mijn goede broeder kwaam’, ik wil mijn hart voor hem verpanden, o, dat hij koom’, langs Berg-op-Zoom in ‘t broederrijk der Nederlanden!’”

Met dit ontwerp wil Vriendenkring Ietskes Schif niet alleen de historische gebeurtenissen herdenken, maar ook de banden van broederschap en saamhorigheid tussen Brabant en België benadrukken.