Orgelbouwer herstelt historisch orgel in St. Martinuskerk

Kerkgebouw Heeze,

Orgelbouwer Nico van Duren uit Reek is deze week druk bezig met het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden en het stemmen van het prachtige historische orgel in de St. Martinuskerk. Het orgel, dat een rijke geschiedenis kent, is voorzien van 17e-eeuwse pijpen van de vermaarde orgelmaker van Dijk uit Gemert.

De oorspronkelijke bouw van het orgel vond plaats in 1833 door Smits. Later werd het uitgebreid en overgeplaatst naar Heeze door Franssen, waarna Gradussen het orgel omvormde naar pneumatiek. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het orgel geëlektrificeerd door de firma Gebrs. Vermeulen. Het orgel herbergt dus registers van verschillende bouwers, waaronder van Dijk, Franssen, Gradussen (Devos) en een Engelse hoorn van Gieseke.

Oude bekende

In 2007 heeft Nico van Duren het orgel gereviseerd, waarbij hij ervoor zorgde dat het zijn oorspronkelijke klank behield. Het orgel staat bekend om zijn romantische geluid en wordt geroemd om zijn prachtige klanken. Het is dan ook jammer dat de akoestiek van de St. Martinuskerk, ontworpen door architect Valk, te wensen overlaat. Desondanks blijft het orgel een parel in de kerk en een belangrijk cultureel erfgoed.

Nico van Duren, een ervaren orgelbouwer met jarenlange expertise, zet zich in om het historische orgel in optimale conditie te houden. Zijn reparatiewerkzaamheden en het zorgvuldig stemmen van het orgel zorgen ervoor dat de unieke klanken van het instrument weer volledig tot hun recht komen.

Foto’s van het orgel zijn genomen door Nico van Duren, 19 juni 2023

Bron tekst: Van Duuren, N. (2023, 20 juni). facebook. Facebook. https://www.facebook.com/nico.vanduren.3/posts/pfbid0wkEocghutESWzngvffXAC7ZzQqLzQQT2Gba97qZjTMSBp9cnWu6jrKgJA9uhpTpXl

Zie je een fout, laat het ons weten via redactie@mijnheeze.nl

Download onze – gratis – app in Google Playstore en je bent altijd op de hoogte van wat er speelt in Heeze.

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

Steun ons via NL 48 RABO 1342822765 – t.n.v. F. Engelen t.b.v. Mijn Heeze

info@mijnheeze.nl
redactie@mijnheeze.nl
Whatsapp: 06 29222435

 

Kijk ook eens op Mijnleende.nl