Nieuwe burgemeester krijgt klimaatsjaal van inwoners

Een van de eerste activiteiten van de nieuwe burgemeester van Heeze-Leende, Teun Heldens, was het in ontvangst nemen van de zogenaamde “klimaatsjaal”. Deze werd op 2 februari op het gemeentehuis aangeboden door een aantal inwoners van onze gemeente.

Foto’s: Ben Pollmann/ IVN Heeze-Leende | Tekst: Ruud Krielaart/ IVN Heeze-Leende

Vanuit de klimaatcursus van het IVN is het idee ontstaan om aandacht te schenken aan de Warmetruiendag, een landelijk initiatief van het Klimaatverbond dat al voor de 17e keer georganiseerd wordt.

In onze gemeente hebben ook Marleen Hoogendam en Ine Troelstra dit initiatief omarmd. Ze organiseerden in de bibliotheek van Heeze, Leende en Sterksel een aantal malen een brei-instuif om samen aan een warme trui te breien. Hiervoor was veel belangstelling.

Om de klimaatboodschap zichtbaar te maken werd tijdens de breibijeenkomsten de sjaal gebreid die de nieuwe burgemeester aangeboden kreeg. Deze sjaal is geïnspireerd op de klimaatstreepjescode van het KNMI. Dit houdt in dat voor ieder jaar sinds 1958 de gemiddelde jaartemperatuur als streep in een sjaal werd gebreid. De koele kleuren blauw en groen geven de lagere temperaturen weer en de warme kleuren geel en rood de hoge. Niet alleen is aan de sjaal te zien dat de gemiddelde temperatuur de afgelopen 65 jaar is gestegen, maar ook dat deze stijging steeds sneller gaat. De gemiddelde jaartemperatuur in Eindhoven is inmiddels al 2 graden hoger dan in 1958.

De boodschap die de Warmetruiendag en de klimaatsjaal willen overbrengen is dat iedereen iets kan doen om CO2-uitstoot te verminderen en dat dat hard nodig is. Zo wordt er aandacht gevraagd voor de energie die wordt verbruikt voor het verwarmen van huis en kantoor. Door warmere kleding aan te trekken kun je veel energie besparen, wat goed is voor je portemonnee en voor de CO2-uitstoot. Het verlagen van je thermostaat met 1 graad, levert al een besparing van ca. 6% op!

Ook de gemeente kan hieraan bijdragen door inwoners te stimuleren om regenwater op te vangen en te kiezen voor meer groen en minder steen in tuinen en openbare ruimtes.

Voor meer informatie zie de website van Gemeente Heeze-Leende (“24 tips om gemakkelijk te besparen”) en van IVN Heeze-Leende.