Tweede beuk bij de Sint-Martinuskerk ten prooi aan reuzenzwam

beuk1

Een verrassing is het niet, maar jammer is het wel: ook de tweede imposante rode beuk naast de grote kerk in Heeze is aangetast door reuzenzwam. Deze indrukwekkend grote, parasiterende zwam veroorzaakt houtrot en maakt de boom instabiel. Zo vlakbij een parkeerplaats en voetpad is dit natuurlijk gevaarlijk. Begin april 2020 is de rechter beuk om die reden al omgezaagd. Op de overgebleven stobbe keerden de zwammen vorig jaar en ook dit jaar terug.

De stam van de overgebleven beuk is met jute omwikkeld om die tegen verbranden door de zon te beschermen. Voorheen werd de bast door de schaduw van zijn buurboom beschermd. Beukenstammen kunnen plotseling direct zonlicht op de stam, zoals na bomenkap gebeurt, slecht verdragen.

De zwam zit in de wortelkluit. Omdat de kluiten van de twee beuken verweven zijn, viel te verwachten dat de zwam via de wortels ook de andere beuk zou ‘aanvallen’.

Er zijn al een paar jaar plannen om de naastgelegen parkeerplaats opnieuw in te gaan richten. Dat zou een goede aanleiding zijn om weer twee flinke nieuwe bomen te planten bij de ingang van het paadje naar de kerk.

Tekst/ Foto’s: Sandra de Haan

Zie je een fout, laat het ons weten via redactie@mijnheeze.nl

Download onze – gratis – app in Google Playstore en je bent altijd op de hoogte van wat er speelt in Heeze.

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

Steun ons via NL 48 RABO 1342822765 – t.n.v. F. Engelen t.b.v. Mijn Heeze

info@mijnheeze.nl
redactie@mijnheeze.nl
Whatsapp: 06 29222435

 

Kijk ook eens op Mijnleende.nl