Bosplaatsnamen: verdwenen bos verstopt in plaatsnamen

Herbertusbossen

Op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zijn talrijke bostoponiemen, ook wel bekend als bosplaatsnamen, geïnventariseerd. Veel huidige plaatsnamen in Brabant verwijzen naar de aanwezigheid van bos, bos dat tegenwoordig niet meer bestaat. Deze plaatsnamen bieden vaak inzicht in hoe het landschap er vroeger uitzag en wat voor soort bos er destijds aanwezig was. In samenwerking met de RCE heeft de provincie een interactieve bosplaatsnamenkaart ontwikkeld, die een belangrijk onderdeel vormt van het actieplan Brabantse Bomen.

Het actieplan Brabantse Bomen heeft een ambitieus doel voor ogen: tegen 2030 maar liefst 13.000 hectare nieuw bos creëren en tegen 2050 60.000 hectare bestaand bos revitaliseren. Bij het realiseren van nieuw bos moeten verschillende aspecten in acht worden genomen, zoals de bestaande flora en fauna, ruimtelijke plannen, gebruiksdoeleinden (recreatie, voedselvoorziening, ecologie, enzovoort), het type bos, en historische, culturele en landschappelijke waarden.

De bosplaatsnamenkaart onthult waar vroeger in Brabant bossen hebben gestaan en welk type bos daar aanwezig was. Neem bijvoorbeeld de plaats Oosterhout, waarvan de naam mogelijk is afgeleid van “holt,” “holten,” of “hout.” Bossen met een dergelijke naam waren destijds voorzien van hoog opgaand geboomte dat geschikt was als bouwhout.

Interessant is ook om naar landschappelijke verschillen te kijken. Door variaties in landschap en de manier waarop het bos vroeger door de mens werd gebruikt, waren er diverse soorten bossen met verschillende benamingen, zoals ‘s-Hertogenbosch, Heesch of Groenewoud. Deze variatie is van belang bij de aanleg van nieuw bos. Bovendien kan het helpen om de identiteit van bepaalde gebieden te benadrukken.

Benieuwd geworden? Neem een kijkje op de bosplaatsnamenkaart en ontdek of uw stad of dorp ook een bosplaatsnaam draagt! De kaart biedt een fascinerend inzicht in de historie van het landschap en de rijke bosgeschiedenis van Brabant.

Bron foto: Heessels, J. (2020, 14 november) Herbertusbossen.png / Bron tekst: Noord-Brabant. (2023, 10 juli). Bosplaatsnamen: verdwenen bos verstopt in plaatsnamen. https://www.brabant.nl/subsites/brabantse-bomen/actueel/nieuws/2023/bosplaatsnamen-verdwenen-bos-verstopt-in-plaatsnamen

Zie je een fout, laat het ons weten via redactie@mijnheeze.nl

Download onze – gratis – app in Google Playstore en je bent altijd op de hoogte van wat er speelt in Heeze.

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

Steun ons via NL 48 RABO 1342822765 – t.n.v. F. Engelen t.b.v. Mijn Heeze

info@mijnheeze.nl
redactie@mijnheeze.nl
Whatsapp: 06 29222435

 

Kijk ook eens op Mijnleende.nl