Nationale Pannenkoekdag met een gezonde twist

Vandaag staat Nederland niet alleen in het teken van Internationale Vrouwendag, maar ook van Nationale Pannenkoekdag. Ter ere van deze smakelijke traditie hebben we gesproken met voedingscoach Jeanne van de Loo, van Goed Gewicht, om te ontdekken of een pannenkoek ook gezond kan zijn.

Afbeelding van -Rita-????‍???? und ???? mit ❤ via Pixabay | Tekst: Redactie Mijn Heeze

Volgens Van de Loo kan een pannenkoek zeker gezond zijn, mits gemaakt van de juiste ingrediënten. “Een gezonde pannenkoek begint bij het beslag,” legt ze uit. “Door zelf beslag te maken met volkoren meel, ei en een beetje melk – of zelfs plantaardige melk – en te bakken in een beetje vloeibare boter, krijg je een voedzame basis.”

Voor wie een gezonde pannenkoekenmaaltijd wil, heeft Van de Loo ook nog wat advies. “Het toevoegen van een kom goed gevulde soep van groenten en peulvruchten vooraf kan een uitstekende aanvulling zijn,” zegt ze. “Vroeger was het niet voor niets gebruikelijk om erwtensoep met een pannenkoek te eten.”

Ze benadrukt ook het belang van terughoudendheid bij het beleggen of versieren van de pannenkoek met zoetigheid. “Het allerbelangrijkste is gevarieerd eten en genieten van wat je eet,” voegt ze toe.

Wat betreft haar eigen voorkeur, geniet Jeanne van de Loo van haar pannenkoek met gebakken uienringen, champignons en appel.