Interview over de 50ste editie van de Avond4daagse.

Foto: Britt Eichhorn | Tekst: Joost Heessels

Vanaf morgen gaat de voorinschrijving open voor deelname aan de 50ste editie van de Avondvierdaagse Heeze. Wij spraken met Voorzitter Marjon Vorstenbosch – Jacobs, Secretaris Nicole Jacobs – van Eersel en Bestuurslid PR Helmi Deelen – Jacobs over vijftig jaar Avondvierdaagse en de speciale 50ste editie.

Het Begin van een Traditie

Het begon allemaal midden jaren zeventig toen de gemeente Heeze diverse sportverenigingen oprichtte, waaronder één voor de Avondvierdaagse. Nicole vertelt trots: “Mijn vader nam destijds het initiatief voor de oprichting van de vierdaagse. Nu, vijftig jaar later, is de stichting uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie, volledig gerund door vrijwilligers, waaronder ikzelf als dochter van de oprichter.

Veranderingen door de jaren Heen

In de afgelopen vijf decennia is er veel veranderd. “Vroeger namen grotere groepen deel aan de tocht,” vertelt Marjon. “Alle scholen uit het dorp deden mee, waardoor de kinderen met hun klas liepen. Helaas is de interesse vanuit scholen tegenwoordig minder. Dat is jammer, want de Avondvierdaagse is een prachtig evenement waar het enkel om wandelen draait – geen smartphones of andere afleidingen nodig. In omliggende dorpen is er nog wel veel enthousiasme vanuit de scholen.”

De Impact van de Coronajaren

Voor de coronajaren waren de bezoekersaantallen aanzienlijk hoger. “We hadden soms wel 1000 deelnemers,” zegt Marjon. “Maar de coronajaren hebben ons geen goed gedaan. We zijn flink ingekakt,” voegt Helmi toe. “Nu zijn we blij met 350 deelnemers.

Nieuwe Startlocatie

Ook de startlocatie is veranderd. “Vroeger startten we bij Camping Heezerenbosch,” legt Marjon uit. “Sinds enkele jaren vertrekken we vanaf het terrein van Scouting Nicasius. Deze locatie is centraal gelegen; je bent snel in de natuur én in het dorp.”

Weer en Weerstand

Het weer heeft in die 50 jaar niet altijd meegezeten. “Maar als het niet dondert en bliksemt, gaan we altijd van start,” zeggen de dames unaniem. “Vorig jaar was er een dag met zulk noodweer dat wandelen bijna onmogelijk leek, maar toch kwamen veel mensen opdagen. Ze trotseerden de regen, ploeterden door de modder en zwommen door plassen. Toen ze finishten, waren ze doorweekt, maar dat laat zien dat het leeft bij de deelnemers. Daar doen we het voor.

Een Feestelijke 50ste Editie

Dit jaar markeert de 50ste editie, inclusief de digitale editie van 2020, toen deelnemers via een app vanuit huis konden wandelen. Dit jaar kunnen deelnemers kiezen tussen afstanden van 5 km en 10 km, afgewisseld met dagen van 7,5 km. Voorinschrijven kan bij Intertoys en kost €6,00; op de eerste avond aan de inschrijftafel is het €7,50.

Tijdens deze editie zullen er niet alleen mooie wandelroutes zijn, maar ook leuke spelletjes voor de kinderen onderweg,” vertelt Helmi enthousiast. “We willen nog niet te veel verklappen, maar je moet er goed voor kunnen rennen. Er zijn dit jaar ook leuke presentjes, een mysteriegast en een feest na de wandeling op de laatste avond. Kortom, genoeg redenen om je in te schrijven en mee te wandelen.

Voorinschrijving en Praktische Informatie

De voorinschrijving is vanaf morgen geopend bij Intertoys en loopt tot en met 17 juni. De eerste avond van de Avondvierdaagse is 18 juni. Op de eerste wandeldag kan men zich ook nog inschrijven, maar houd rekening met extra drukte (vanaf 17:45 uur). De kosten zijn dan €7,50 per deelnemer.

We verzoeken alle wandelaars om zich vooraf in te schrijven. De Avondvierdaagse Heeze probeert zo laagdrempelig mogelijk te blijven en biedt onderweg extra’s aan de wandelaars. De inschrijfgelden maken dit mogelijk. Dit jaar bieden we extra presentjes aan; let wel, alleen met een deelnemersbandje ontvang je een presentje,” benadrukt Marjon.

Schrijf je dus snel in en beleef deze bijzondere 50ste editie van de Avondvierdaagse Heeze. Kijk voor alle informatie op a4dheeze.nl