Mevrouw Peel, woonachtig in ons mooie dorp, heeft zich toegewijd aan een nobele missie: het sparen van plastic doppen om de opleiding van KNGF Geleidehonden te ondersteunen. De actie, die een milieuvriendelijke draai geeft aan afvalverwerking, stelt Mevrouw Peel in staat om bij te dragen aan de opleiding van hulphonden en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu.
Beeld: Wrudolf. (2022, 16 december). View of mineral water in bottles. iStock. https://www.istockphoto.com/nl/foto/view-of-mineral-water-in-bottles-gm1448927083-486277136 | Bron tekst: Doppen sparen voor hulphonden. (z.d.). Geleidehond. https://geleidehond.nl/steun-ons/kom-in-actie/doppen-sparen
Maar hoe werkt deze bijzondere doppenactie?
Regionale afvalverwerkers bieden een vergoeding voor elke kilo plastic doppen. Het ingezamelde plastic fungeert vervolgens als grondstof voor de vervaardiging van nieuwe producten. Via verschillende regionale inzamelpunten en depots worden miljoenen doppen verzameld, gesorteerd en gereedgemaakt voor recycling. De opbrengst van deze doppen wordt gebruikt om de opleiding van geleidehonden te financieren, waardoor deze dieren de training krijgen die ze nodig hebben voor hun waardevolle en veeleisende werk.
Het initiatief heeft niet alleen voordelen voor de opleiding van geleidehonden, maar is ook gunstig voor het milieu. De doppen worden gerecycled en gebruikt als grondstof voor nieuwe producten, waardoor de hoeveelheid plastic afval in het milieu wordt verminderd.
Hoeveel doppen zijn er nodig om een hond op te leiden? De basisopleiding van deze honden kost ongeveer 5.000 euro, wat nodig is om het hondje in zijn eerste levensjaar een sterke basis te geven, onmisbaar voor het worden van een geleidehond. Deze kosten omvatten onder andere voeding, medische zorg en professionele begeleiding van pleeggezinnen en KNGF-instructeurs.
Voor deze basisopleiding zijn naar schatting ongeveer 11 miljoen doppen nodig, dankzij de nieuwe kiloprijs die wordt betaald voor de ingezamelde doppen.
Alle harde plastic doppen zijn welkom voor inzameling, waaronder doppen van producten zoals fruitsappakken, mineraal- of spuitwaterflessen, wasmiddelflessen, zeep- en shampooflessen, deo- en spuitbussen, slagroombussen, pindakaas- en chocoladepastapotten, frisdrankflessen, stiften, pennen, lipbalsem, tandpastadoppen, schoonmaakmiddelen, insuline dopjes (zonder naalden), draaidopjes van lenzen, doppen van babyvoeding en deksels van ijs- en saladebakken.
Eén belangrijke opmerking: goudkleurige deksels van oploskoffie worden niet geaccepteerd.
Mevrouw Peel en anderen in de regio zetten zich in voor deze bewonderenswaardige inzamelingsactie. Iedere dop telt en draagt bij aan de opleiding van geleidehonden en het behoud van ons milieu. De gemeenschap wordt aangemoedigd om deel te nemen aan deze prachtige inspanning en Mevrouw Peel te ondersteunen in haar missie voor een betere toekomst voor mens en dier.
Heeft u plastic doppen voor Mevrouw Peel dan kunt u adres en telfoonnummer opvragen bij de redactie via redactie@mijnheeze.nl