Lezing: Tempeliers in Brabant

Afbeelding en Tekst: Heemkunde Heeze-Leende-Zesgehuchten

In opdracht van streeknetwerk LandStad De Baronie hebben de Legendejagers een meeslepend fictief verhaal geschreven over de Tempeliers in het Noord-Brabantse Alphen, gebaseerd op historische feiten. Dit boeiende verhaal vormt de aanleiding voor een fascinerende lezing, met fraai beeldmateriaal, over deze mysterieuze en machtige ridderorde.

Het historisch onderzoek dat voorafging aan het fictieve verhaal heeft geleid tot een diepgaand begrip van de Tempeliers en hun aanwezigheid in de Lage Landen. Hoewel ze slechts één commanderij op het huidige Nederlandse grondgebied hadden, vestigden ze zich niet in een grote stad als Breda, maar juist in het naburige Alphen.

Tijdens de lezing nemen de Legendejagers ons mee naar de tijd van de kruistochten en het ontstaan van de Tempeliers in het Koninkrijk Jeruzalem. We krijgen een gedetailleerd beeld van de kwaliteiten en gebruiken van deze fascinerende ridderorde. Vervolgens zoomen we in op Europa en met name de Lage Landen, waar we ontdekken waarom de Tempeliers in 1307 aan een gewelddadig einde kwamen.

Naast de harde feiten, zullen we tijdens de lezing ook stilstaan bij de vele mysteries rondom de Tempeliers. Waarom vergaarden ze zo snel zoveel macht? Was hun rijkdom werkelijk zo groot als wordt beweerd? En hadden ze daadwerkelijk de Heilige Graal in hun bezit? En wat gebeurde er met al hun schatten?

De lezing “Tempeliers in Brabant” door Rob Hopstaken vindt plaats op donderdag 25 april 2024 om 20.00 uur in de Heemkamer avn Heemkundekring, gelegen aan De Pompenmaker 6. Een unieke kans om meer te leren over deze intrigerende ridderorde en hun invloed op onze regio.

Heemkunde Heeze-Leende-Zesgehuchten heet u van harte welkom op deze boeiende avond vol geschiedenis en mysterie.