Lezing 100 jaar fanfare St. Nicasius: Een samenleving in het klein

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van fanfare St. Nicasius organiseren Stichting Vrienden van de Bieb en fanfare St. Nicasius op donderdag 21 maart een avond over het verleden en het heden van fanfares en blaasmuziek. Natuurlijk staat fanfare St. Nicasius centraal. Een afwisselende avond met veel historie, beeld en geluid.

Foto: Bibliotheek Dommeldal | Tekst: Eric Berkers

In het eerste deel van de avond neemt Harrie Reumkens ons mee in de ontwikkeling van de blaasmuziek naar de periode vanaf “de industriële revolutie” in de 19e eeuw tot nu anno 2023. In deze periode ontstonden veel (amateur) blaasorkesten, werden de eerste concoursen gehouden, en speelden de muziekverenigingen een centrale rol in het dagelijkse leven.

Harrie brengt dit verhaal over de grote rol van harmonieën, fanfares en brassbands in onze samenleving toen en nu met veel beeld en muziek. Een verhaal dat naadloos aansluit bij de ontwikkeling van de honderdjarige fanfare St. Nicasius. Hij was jarenlang artistiek leider van het WMC (Wereld Muziek Concours Kerkrade) en is schrijver van het boek ‘Wereldpodium voor de blaasmuziek’.

Het tweede deel van de avond wordt verzorgd door Jeroen van Wanroij, 50 jaar lid van fanfare St. Nicasius. In 1924 was een aantal Heezenaren er klaar mee. In veel omliggende dorpen had men een fanfare of harmonie, in Heeze nog steeds niet. Dat kon niet blijven voortduren, Heeze moest ook een muziekgezelschap hebben. Wat bezielde deze mensen, hoe pakten zij dit aan, wie trokken de kar in de voorbije 100 jaar en hoe veranderden de fanfare en het dorp door die jaren heen? Dat zijn een paar van de zaken waar Jeroen over vertelt aan de hand van veel beeldmateriaal van 1917, u leest het goed, tot nu.

C.V. Harrie Reumkens

Harrie Reumkens uit Landgraaf ontving in 2022 de Prijs Nederlandse Blaasmuziek. Deze onderscheiding wordt door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO), de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) en de stichting Wereld Muziek Concours (WMC) toegekend aan personen die een bijzonder rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de blaasmuziek. Harrie Reumkens is pas de vierde persoon die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Reumkens was meer dan 30 jaar artistiek leider van het WMC. Daarbij is hij kenner van de ins-and-outs van de nationale en internationale blaasmuziek. Hij publiceerde vorig jaar het prachtige boek Wereldpodium voor de blaasmuziek over 70 jaar WMC. Hij is ook een inspirerende presentator van concerten die op innemende wijze muziek en musici introduceert bij het publiek.

Om aanwezig te kunnen zijn bij deze lezing is een kaartje vereist. Voor slechts 3,- ben je verzekerd van een plaats inclusief een kopje koffie

Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via de site van de bibliotheek: www.bibliotheekdommeldal.nl

Onder het kopje  Activiteiten zijn de kaarten te bestellen
21 maart , Dorpshuis het Perron , aanvang 20.00
De fanfare en de bibliotheek zien u graag terug op deze avond!