Leo Lingers benoemd in de orde van Oranje Nassau

Foto’s: Britt Eichhorn | Tekst: Gemeente Heeze-Leende

Op vrijdagochtend 26 april 2024, omstreeks 10.30 uur, werd de heer L.J.A. Lingers, bekend als Leo, geëerd met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De feestelijke ceremonie vond plaats op het huisadres in Heeze, waar burgemeester T.M. Heldens de onderscheiding persoonlijk overhandigde aan de heer Lingers.

Leo Lingers heeft gedurende vele jaren een onschatbare bijdrage geleverd aan de geschiedenis, het welzijn en de veiligheid van Heeze en de omgeving. Zijn betrokkenheid bij diverse lokale initiatieven heeft hem tot een gewaardeerd lid van de gemeenschap gemaakt.

Als een ware kenner van de geschiedenis van Heeze heeft Leo uitgebreid onderzoek verricht naar het verleden van het dorp. Als lid van de Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten, met een speciale focus op de werkgroep Genealogie, heeft hij zich ingezet voor het behoud en de verspreiding van historische kennis. Zijn bijdrage aan de publicatie van verschillende boeken over Heeze getuigt van zijn passie voor het erfgoed van de gemeenschap.

Naast zijn inzet voor historisch onderzoek, heeft Leo actief deelgenomen aan verschillende lokale organisaties. Als penningmeester van Motorclub Heeze was hij betrokken bij de organisatie van jaarlijkse motorcrosswedstrijden. Als lid van de ZwerfAfvalPakkers heeft hij sinds 1992 bijgedragen aan het schoonhouden van de groene omgeving van het dorp. Bij de KBO Heeze heeft Leo diverse rollen vervuld, waaronder die van bezorger van het maandelijkse magazine, huisfotograaf en leidinggevende van de fietsclub.

Leo heeft ook zijn tijd en vaardigheden aangeboden aan het woonzorgcentrum Nicasius Anna Ouderenzorg, waar hij wekelijks heeft geholpen bij de groenvoorziening en de aanleg van tuinen rondom de nieuwbouw. Bovendien heeft hij bijgedragen aan de veiligheid van de regio als examinator voor de praktische verkeersexamens van Veilig Verkeer Nederland.

Met zijn onvermoeibare toewijding heeft Leo Lingers een blijvende impact achtergelaten op de gemeenschap van Heeze. Zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau is een welverdiende erkenning van zijn onschatbare bijdragen aan de samenleving.