Lentekriebels bloeien op in de huisartsenpraktijk van dokter Liebregts.

Foto en tekst: IVN Heeze-Leende

Het klinkt als de nieuwste roman uit de Bouquetreeks maar het ligt anders. Onder het motto “Het Kriebelt…..” heeft de tentoonstellingsgroep van IVN Heeze-Leende namelijk een kleinschalige expositie ingericht in de huisartsenpraktijk van dokter Liebregts aan het Strabrecht. Het heeft natuurlijk alles te maken met de lentekriebels in de natuur. Alles en iedereen heeft last van lentekriebels in deze kleine tentoonstelling, die nog tot juni te bewonderen is.

Het Kriebelt…..

De lentekriebels slaan weer toe, het is langer licht, het wordt warmer en dat worden wij allemaal gewaar. Bijna niemand is ongevoelig voor de lente. We willen naar buiten, erop uit, we worden een beetje gek. De winter met zijn lange donkere nachten is vergeten, het licht in huis hoeft niet langer aan overdag. Buiten, in de tuinen en parken en in het landelijke gebied is ook een bepaalde gekte losgebroken. De bollen komen tevoorschijn, de hazelaar bloeit en de vlier loopt uit. Kikkers, padden en salamanders gaan onverschrokken op weg naar een poel om te paren. De eerste vlinders komen uit hun winterslaap en dartelen in de lentezon, op zoek naar voedsel en een partner. En dan de vogels: er wordt gezongen, gevochten, getrommeld, de mooiste veren kleuren op om het vrouwtje te imponeren. Het lijkt wel een soort carnaval.

Alles en iedereen heeft last van lentekriebels. In deze kleine tentoonstelling bij de dokterspraktijk proberen we wat van het voorjaar te illustreren. Heb je nou ook last van deze jaarlijks terugkerende kriebels, wij weten de remedie: “GA NAAR BUITEN !”.