Knijpkattheater schittert met voorstelling “Alleen” in ‘t Perron

Gisteravond werd ‘t Perron omgetoverd tot een podium van inclusie en talent, met de prachtige voorstelling “Alleen” van het Knijpkattheater. Deze unieke productie, die speciaal voor, door en over gehandicapte jongeren is gemaakt, trok een publiek van meer dan 200 enthousiaste bezoekers.

Foto’s: Ad Voets | Tekst: Redactie Mijn Heeze

De voorstelling “Alleen” maakte duidelijk dat gehandicapte jongeren wel degelijk in staat zijn om zelfstandig en alleen te functioneren. De kracht en de talenten van deze jonge artiesten werden volop benadrukt, wat resulteerde in een hartverwarmende avond voor zowel het publiek als de performers.

Interview

Op vrijdag 16 februari sprak Mijn Heeze de jonge acteur, Benjamin van de Kerkhof uit Heeze die centraal staat in zowel de productie als onze aandacht. Benjamin, die dagelijks de Berkeschutse bezoekt, is op het eerste gezicht een doorsnee tiener. Echter, zijn leven wordt gekenmerkt door het Dandy Walker Syndroom, een aangeboren afwijking die invloed heeft op de kleine hersenen en de vochtholtes eromheen. “Mijn kleine hersenen zijn kleiner dan gebruikelijk, wat een groot deel van mijn aansturing beïnvloedt,” legt Benjamin uit, “ook heb ik moeite met prikkelverwerking, wat het lastig maakt als veel mensen door elkaar praten.”

Het Knijpkattheater, waarvan Benjamin deel uitmaakt, is een groep jongeren die elkaar kennen van de mytylschool. Onder leiding van Lars van den Oever, hun vroegere leraar en huidige regisseur, hebben deze jongeren hun passie voor theater ontdekt en ontwikkeld. “We delen allemaal dezelfde interesse, sommigen van ons zijn meer muzikaal terwijl anderen zich focussen op toneelspel. Ons doel is echter unaniem; we willen een boodschap overbrengen aan het publiek,” vertelt Benjamin.

Die boodschap is duidelijk en krachtig. “Jongeren met handicaps worden vaak onderschat. Men denkt te weten wat we wel en niet kunnen, maar in werkelijkheid zijn we tot veel meer in staat dan men denkt.” Legt Benjamin uit. Met ‘Alleen’ wil het Knijpkattheater deze boodschap aan een breder publiek kenbaar maken. Naast een voorstelling in ‘t Perron, zal het stuk ook op scholen in Heeze worden gespeeld.

Op de vraag waarom men deze voorstelling zou moeten bijwonen, antwoordt Benjamin enthousiast: “Het is een super goede voorstelling met professionele muziek en geluid. Maar bovenal, voor onze boodschap moet je gewoon komen kijken.” Over zijn toekomst op het toneel is Benjamin stellig: “daar wil ik heel graag mee mijn beroep van maken.”