Kasteel Heeze en haar beheerders – deel 2

Kasteel Heeze en zijn bewoners staan de laatste tijd in de belangstelling. In het Omroep MAX-programma Liefde voor het Landgoed krijgen de kijkers een kijkje achter de poorten van het kasteel en het leven van de baron en barones Van Tuyll van Serooskerken. Maar achter de schermen moet er nog veel meer gebeuren om het kasteel en het landgoed te behouden voor het nageslacht. Mijn Heeze sprak met Eric en Sandra van Lawick van Pabst, het beheerderspaar van Kasteel Heeze, een belangrijke schakel in de organisatie van dit rijksmonument.

2e Pinksterdag was een topdag voor Kasteel Heeze. Op de Dag van het Kasteel wandelen 2844 mensen onder de poort door het kasteel in. Een mijlpaal voor Eric en Sandra van Lawick van Pabst. Deze mijlpaal bereikten ze samen met een groot aantal vrijwilligers.  Ook de dagelijkse werkzaamheden kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers. Deze mensen zijn van groot belang voor het kasteel. 

Vrijwilligers
Eric en Sandra staan tussen de vrijwilligers. “Als het even kan zijn Sandra en ik ook samen met de vrijwilligers in de tuinen of in de bossen aan het werk” vertelt Eric. “We sturen ze niet alleen maar aan vanuit ons ivoren torentje”. Eric is gewend – vanuit het militaire wereldje – om tussen de mensen te staan. En ook dat men van hem verwacht beslissingen te nemen.
Als vrijwilliger op het Kasteel hoor je bij een team. Eric en Sandra vinden een stukje waardering naar de vrijwilligers toe erg belangrijk. Dit laten Eric en Sandra blijken door met Kerst en Pasen een presentje te geven en in de zomer is er een gezamenlijke vrijwilligers barbecue en ook als er persoonlijk lief en leed is onder de vrijwilligers dan zien zij naar ze om en delen zij hier in mee.

Dagtaak

Een dag op het Kasteel is nooit het zelfde. Maar de taken zijn wel min of verdeeld. Sandra is meer van de cijfers, de financiën en de administratie en is daarnaast ook creatief graag bezig. Zo heeft ze ook een nieuwe informatiefolder voor het kasteel samengesteld. Eric is meer van het praktische en operationele werk en op beleidsniveau helpt en adviseert hij het bestuur van Stichting Kasteel Heeze.  Een dagelijks ritueel – elke ochtend en avond – is het openen en sluiten van de poorten en hekken. Als beheerders zijn ze verantwoordelijk voor de beveiliging en de veiligheid op het Kasteel. Een ander dagelijks terugkomende activiteit is het klaarzetten van de koffie voor de vrijwilligers. Klokslag tien in de ochtend staat de koffie klaar in de kantine van het kasteel.

Als iedereen naar huis is, en ook de familie Van Tuyll van Serooskerken niet op het kasteel is, dan zorgen Eric en Sandra er voor dat het kasteel toch bewoond is. Zij ‘waken’ dan over het Kasteel en de bijgebouwen.  Maar wie denkt dat Eric en Sandra bang zijn aangelegd heeft het mis. Sandra heeft een verleden bij de vrijwillige/reserve politie en Eric is – naast zijn verleden bij defensie – ook nog steeds zelf actief als judoka, judoleraar en scheidsrechter bij de Judobond.
Eric stapte ooit – op een avond – af op jongeren die met hun Volkswagen Golfjes vol luidsprekers veel lawaai produceerden op het pad langs de IJskelder. “Gewoon om eventjes te zeggen dat dit niet de bedoeling was. Ik heb toen wel tegen Sandra gezegd dat ze de politie moest bellen als ik na een half uur nog niet terug was”.

Spook
In de beginperiode van hun verblijf op het Kasteel maakten ze kennis met het Kasteelspook of was het toch iets anders. “Op een avond zaten we in onze huiskamer” begint Sandra te vertellen, “Toen we uit een van de schoorstenen rook zagen komen, terwijl buiten ons verder niemand op het Kasteel was. Dus wij met zaklampen het kasteel in. Ik een kant op en Eric de andere kant op. In een donker Kasteel dus waar we de weg nog niet zo goed konden vinden, met krakende vloeren en geluiden die je nog niet herkend”.
Het bleek volgens Eric te gaan om een van de zes industriële cv-ketels – met een groot vermogen –  die op het complex aanwezig zijn. “De CV-ketel die daar stond werd onvoldoende belast maar moest op een gegeven moment wel zijn energie kwijt, en die is gaan afblazen via het afvoerkanaal en dat was de witte rook die wij zagen,” vult Eric aan.

Er wordt van Eric en Sandra verwacht dat ze  minimaal zo’n vijf jaar beheerder blijven op het Kasteel. Ze zitten er nu iets meer dan drie jaren. Als het avontuur voorbij is verhuizen ze waarschijnlijk weer terug naar hun woning in de kop van Noord-Holland om meer tijd met de kinderen en kleinkinderen door te kunnen brengen. Al zullen ze altijd verbonden blijven met Heeze en Kasteel Heeze in het bijzonder.