Jeugd IVN op stap met uilenman van het jaar

Uilskuikens zijn de kids van het Jeugd IVN zeker niet, want het is juist heel slim om op pad te gaan met de uilenman van het jaar in Brabant, Adrie Staals. Wat een eer! Op zaterdag 28 oktober verzamelen de kinderen tijdens de “Nacht van de Nacht” in de schuur van Brabants Landschap aan de Boschlaan in Heeze.

Afbeeldingen aangeboden door IVN Heeze-Leende | Tekst: Ruud Krielaart (2023, 14 oktober) Persbericht Jeugd IVN excursie uilen.docx

En niet alleen de uilenman komt op bezoek, ook boswachter Nick Jeurissen van Brabants Landschap is van de partij. Adrie Staals zorgt samen met z’n team voor de uilen in onze gemeente. Ze plaatsen en onderhouden uilenkasten en houden bij hoeveel kerk- en steenuilen er ieder jaar komen broeden en uitvliegen. Adrie kan heel mooie verhalen vertellen over de uil. Wist je dat een uil zijn kop heel ver kan draaien, wel ¾ rond en hij kan zijn kop ook onderste boven draaien. Don’t try this at home! Een uil kan als enige vogel blauw onderscheiden van andere kleuren. Altijd makkelijk, maar wat heb je eraan als je voornamelijk grijze muizen eet? Het lievelingskostje van de uil is trouwens de egel. Nou, ik zou er niet mee willen ruilen! Voordeel is dat uilen geen tanden hebben, dus met lange tanden eten zal niet gauw gebeuren.Nadat Adrie de kinderen van het Jeugd IVN van alles verteld heeft gaan ze in groepjes op pad door het bos. Wie weet horen ze nog wel een bosuil of zien ze schuilplekken voor uilen. Oehoe! Je hoort ze trouwens eerder dan je ze ziet. Adrie zal vertellen over het nachtelijk gedrag van verschillende uilen die in onze buurt voorkomen. Nee een witte sneeuwuil zullen ze niet zien. Hoewel, wist je dat de acteur-uil uit Harry Potter een witte sneeuwuil is die uit Nederland komt? Sterker, hij woont bij de buren in Asten!

Na de wandeling komen we terug in de schuur van Brabants Landschap en sluiten we af met choco en marshmallows bij het vuur. Het duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Als dat geen avontuur is!

Dit is een activiteit voor leden van het Jeugd IVN. Maar als je geen lid bent en een keer mee wilt, dan kan dat meestal wel. Bel dan even met Stefanie van Heck: 06-46789989.