Jeugd IVN houdt geslaagd uilenbal

Zaterdag 28 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, was het weer feest voor de kids van het Jeugd IVN. Zij gingen met dè uilenman van Brabant, Adrie Staals, op strooptocht door de Herbertusbossen. In het pikkedonker! Ook Nick Jeurissen, boswachter van Brabants Landschap was erbij. Hieronder het “smakelijke” verhaal van Stefanie van Heck, coördinator van het Jeugd IVN. Je zou er zo zin in krijgen!

Foto: IVN Heeze-Leende (Z.d.) 10913425463379217642.jpg | Tekst: Heezeleende. (2023d, oktober 29). Jeugd IVN houdt geslaagd uilenbal – Heeze Leende. Heeze Leende. https://www.ivn.nl/afdeling/heeze-leende/nieuws/jeugd-ivn-houdt-geslaagd-uilenbal/

Wat een avontuurlijke avond! Volle maan, droog, maar vooral donker..We verzamelden allemaal in de schuur van de boswachter Nick. Na een interessante introductie van de uilenman van het jaar, Adrie Staals, doken we samen met de boswachter en gidsen in drie groepen het bos in. Sommigen zelfs helemaal zonder zaklamp! Wist je dat je dan ook best heel goed kan zien? Al is het wel uitkijken voor plassen en boomstronken en laaghangende takken..

Onderweg kwamen we twee posten tegen, waar we leerden hoe een uil geluidloos kan vliegen, en hoe ze zo goed kunnen horen. Maar ook welke geluiden uilen maken en dat deze allemaal erg verschillend klinken. De kerkuil krast bijvoorbeeld, een best eng geluid, terwijl een steenuiltje een best schattige ‘fiet’ laat horen. Eén groep hoorde zelfs een echte bosuil, die reageerde op het geluid van de bosuil uit de telefoon van Adrie. En die vloog even later zelfs over ons heen! We leerden over uilenkasten, braakballen. Dat ze ook kevers eten en dat je uilen vooral niet in gevangenschap mag houden. En nog veel meer!

Nadat iedereen veilig en wel uit het bos was teruggekeerd, kregen we warme chocomel en mochten de kinderen marshmallows roosteren boven het kampvuur.

Daarna gezellig nakletsen met de gidsen, de boswachter, de gepensioneerde boswachter en natuurlijk de uilenman van het jaar, Adrie Staals.

Bedankt allemaal, het was een superavond!

 Stefanie van Heck

Deze uilenexcursie was een activiteit voor leden van het Jeugd IVN. Lijkt je het leuk, maar ben je (nog) geen jeugdlid, dan kan je misschien wel een keer mee. Bel dan even met Stefanie 06-46789989.

© 2024 Mijn Heeze