Huisartsenspoedpost Anna voortaan ook ’s nachts open

De huisartsenspoedpost in het Anna Ziekenhuis in Geldrop is vanaf 1 januari 2024 van vrijdag tot en met maandag ook ‘s nachts open. Later dat jaar gaat de huisartsenpost alle dagen van de week in de nacht open. Het betreft een proefproject waarbij wordt gemeten welke voordelen het heeft voor patiënten, huisartsenzorg en ziekenhuiszorg.

Afbeelding: Anna Zorggroep | Tekst: Hoop – de Ruiter, Lonneke (2023, 19 december) Huisartsenspoedpost Anna voortaan ook _s nachts open.docx

Op dit moment is de huisartsenspoedpost op werkdagen geopend van 17.00 tot 23.00 uur en in het weekend van 08.00 tot 23.00 uur. Door de nachtelijke openstelling kunnen patiënten uit de regio tijdens deze nachten terecht bij hun eigen ziekenhuis. Verwacht wordt dat de werkdruk van de huisartsen wordt verlaagd. En dat door een andere manier van samenwerken meer zorg in de (goedkopere) eerste lijn blijft.

Dichtbij en bekend voor patiënten

“We zijn er trots op dat we op deze manier samen invulling geven aan 24 uurs acute zorg in de regio Geldrop”, zegt Bas ten Dam, bestuurder Huisartsenposten Oost-Brabant. “Ook zorgen we door de nachtopenstelling van onze spoedpost in het Anna dat we de wachttijden voor de hele regio Zuidoost-Brabant verkorten.” Huisarts Tom de Rooij en chirurg Fred van der Linden zijn de initiators van de nachtelijke openstelling van de huisartsenpost in Geldrop: “Na 23.00 uur moeten patiënten in onze regio verder rijden naar een voor hen vaak onbekend ziekenhuis. Dat willen we graag anders. Daarom zijn we samen met het Anna op zoek gegaan naar een oplossing, waardoor we de hele nacht open kunnen zijn. We bezochten andere huisartsenspoedposten en ziekenhuizen, zo kwamen we tot een goede oplossing voor onze regio.”

Geen extra belasting huisartsen
Om ervoor te zorgen dat door deze nachtopenstelling de werkbelasting van huisartsen niet wordt verhoogd, is gekozen om artsen die niet in opleiding zijn tot specialist (ANIOS) aan te stellen. Zij zijn tijdens de avonden en nachten aanwezig in het Anna. De artsen zijn opgeleid om goede basiszorg te verlenen. Bij twijfel kunnen zij terugvallen op huisartsen die dienst hebben bij een andere spoedpost én de artsen van de spoedeisende hulp (SEH) van het Anna. Thea Sijbesma, voorzitter raad van bestuur Anna Zorggroep: “Ik ben er van overtuigd dat deze intensieve samenwerking tussen de HAP en de SEH voorwaardelijk is voor de juiste (spoed)zorg op de juiste plaats. Zo zorgen we er samen voor dat we ook in de avond, nacht en in het weekend spoedzorg beschikbaar houden voor iedereen die dit echt nodig heeft.”

Opleiden nieuwe artsen

De afgelopen maanden zijn deze artsen opgeleid door een aantal huisartsen uit de regio Geldrop. De eerste artsen zijn al van start en zeer enthousiast over hun nieuwe baan. ANIOS Claudia Dillen: “Op de huisartsenpost zie ik een grote diversiteit aan patiënten. Dat maakt het werk uitdagend en zorgt ervoor dat ik, onder begeleiding van huisartsen en medisch specialisten, razendsnel mijn medische kennis nog verder kan uitbreiden. Tegelijkertijd zorgen we er op deze manier voor dat de patiënt ook in de nacht kan worden geholpen.”