Het gevoel van Heeze: Jos van Bree, burgemeester van Geldrop-Mierlo

Geboren en getogen in Heeze

Het gevoel van Heeze: Jos van Bree, burgemeester van Geldrop-Mierlo

Geboren in de Paulus Potterlaan en getogen in de Kruisboomstraat. Mijn schoolcarrière is begonnen op de Bergerhofschool en op 6 jarige leeftijd ben ik, samen met mijn ouders en broer, verhuisd van de Engelse Tuin naar het centrum van Heeze. En daar heb ik mijn schoolcarrière verder voorgezet op de Dirk Heziusschool. Ik kijk met veel plezier terug op deze periode. Volop vriendjes, geregeld kattenkwaad uitgehaald en leuke docenten zoals juffrouw Bax en zuster Konings. Het schooladvies werd MAVO en dus was het voor de hand liggend dat ik naar de Albertus Magnus Mavo in Geldrop ging. Zoals ik zoveel in Geldrop heb gedaan. Vrij zwemmen in het buitenbad bij de Smelen, diplomazwemmen in sportfondsenbad De Kievit, soms stappen in discotheek Dallas en later Number One, de spieren oppompen bij sportschool Harks boven het Tapijtcentrum en (wielren)fietsen kopen bij Vermeulen op Hoog Geldrop. Dit zal voor velen herkenbaar zijn want Heeze is van oudsher sterk georiënteerd op Geldrop.

Ik heb veel mooie herinneringen aan Heeze in de 51 jaar dat ik er gewoond heb. Mijn onbezorgde jeugd, het geweldige uitgaansleven in die tijd op de Nieuwendijk, het bloeiende verenigingsleven en de vele mooie motorritten. En ik heb nog steeds een goede band met Heeze. Mijn familie en vrienden, de carnaval, het midzomeravond volleybaltoernooi en natuurlijk de Brabantsedag waar ik al 30 jaar lid ben van wagenbouwersgroep Ietskes Schif.

En bij die Brabantsedag wil ik kort even stilstaan. Ik maak me een beetje zorgen over haar voortbestaan. Ik dacht aanvankelijk, direct na corona, dat de beschikbaarheid van mensen de grootste zorg zou gaan worden voor het voortbestaan van de Brabantsedag. Gelukkig is dat niet het geval gebleken. De deelname van veel mensen, van jong tot oud, is weer als vanouds en dat is goed voor de saamhorigheid en de onderlinge verbondenheid. Op dit moment denk ik dat het niet beschikbaar zijn van voldoende bouwplaatsen op termijn een reële bedreiging gaat worden voor het voortbestaan van de Brabantsedag. De wagenbouwers zijn elk jaar weer afhankelijk van de bouwplaats waar ze staan en de coulance van de omgeving om hen die bouwplaats te gunnen. Die coulance is er soms niet. Voor sommige wagenbouwersgroepen betekent dat op termijn vertrek naar een andere bouwplaats. Maar die liggen helaas niet voor het oprapen. Hopelijk komen de gemeente en de Stichting Brabantsedag, in samenspraak met de wagenbouwers, tot een structurele oplossing voor dit mooi immaterieel cultureel erfgoed. Beschikbaarheid van bouwplaatsen is een essentiële  basisvoorwaarde.

De Brabantsedag heeft al lang een bijzonder plekje in mijn hart. Het grootste sociale project van Heeze met een bewonderenswaardige uitstraling naar de hele regio. Ik gun Heeze, de plek waar ik geboren en getogen ben, de Brabantsedag tot in lengte van jaren.