Herdenkingsmis H. Nicasius en Gezellen

Foto en tekst: Redactie Mijn Heeze

Herdenkingsmis H. Nicasius en Gezellen

Zondag 14 juli om 11.00 uur vindt er een bijzondere viering plaats in Heeze ter ere van de heilige Nicasius. De herdenkingsmis wordt gehouden bij het kapelletje in buurtschap Kreijl, nr. 20, waar Nicasius volgens de overlevering geboren is.

Nicasius was een van de negentien priesters en kloosterlingen die op 9 juli 1752 bij Brielle door de Watergeuzen werden gedood vanwege hun getuigenis omtrent de werkelijke tegenwoordigheid van het Lichaam van Christus in de Eucharistie en het gezag van de paus. Ondanks bespottingen en mishandeling hielden zij moedig stand en werden uiteindelijk door ophanging om het leven gebracht. In 1867 werden zij door paus Pius IX heilig verklaard.

De herdenkingsmis wordt geleid door Mgr. Dr. J.H.J. van den Hende. In verband met deze bijzondere viering voor de gehele Nicasiusparochie zal de eucharistieviering van 11.00 uur in de H. Brigidakerk te Geldrop komen te vervallen. Alle parochianen worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzondere viering op de geboorteplaats van onze patroonheilige.

Deze herdenking is een kans om stil te staan bij het geloof en de moed van H. Nicasius en zijn gezellen, en een moment van saamhorigheid voor de hele parochie