De Avonturiers (IVN-leden van 10 tot 14 jaar) gingen afgelopen zondag aan de slag met het uitpluizen van een enorme berg uilenbraakballen. Deze waren beschikbaar gesteld door Hei, Heg en Hoogeind. Als inspiratie en voorbeeld waren er opgezette uilen aanwezig, waaronder een Ransuil, Kerkuil en Steenuil, met dank aan Adrie Staals en Brabants Landschap.
Het uitpluizen van braakballen is een secuur werkje. Gewapend met een pincet, naald of paperclip probeerden de jongeren de ballen uit elkaar te peuteren, op zoek naar botjes en andere resten van dieren die de uilen hadden gegeten. Hoewel de jeugd het werk fascinerend vond, waren er regelmatig uitroepen van “ieuw” en “gatver”, wat tot veel plezier van de begeleiders leidde.
Langzaam kwamen er allerlei botjes tevoorschijn, zoals wervels, bovenbeentjes en zelfs schedeltjes. Eén van de Avonturiers vond wel zes schedeltjes in één braakbal! Vooral de onderkaakjes van muizen waren interessant, omdat hieraan te zien was om welke muizensoort het ging. Met behulp van een loep, schuifmaat en wat gokwerk werd bepaald of het bijvoorbeeld een bosmuis, woelmuis of spitsmuis was. Details zoals de vorm van tandjes en eventuele knobbeltjes maakten het verschil.
Uiteindelijk hebben de Avonturiers flink wat geleerd over het dieet van de lokale uilenpopulatie. Er werden onder andere waterspitsmuizen, rosse woelmuizen en zelfs een aardmuis aangetroffen in de braakballen. Een bijzondere ontdekking voor de jonge natuuronderzoekers!