Gemeente zoekt nieuw elan voor het Sint Maartenshuis

Het St. Maartenshuis zit bij veel Heezenaren in het geheugen. In 1955 werd het gebouw in gebruik genomen. Voor dat het verbouwd werd tot brandweerkazerne, werd er gedanst, film gekeken, er werden toneelvoorstellingen gegeven, er zat een hobbyclub. Er draaide regelmatig een dj, er werd gesport. Kortom, het St. Maartenshuis was een prima plek voor veel activiteiten en ideeën.

Foto: Mijn Heeze | Tekst: Gemeente Heeze-Leende

Huiskamersessies

En eigenlijk zoekt de gemeente voor de nieuwe bestemming die energie en inspiratie opnieuw. Toon Iding, die het herbestemmingsonderzoek voor het karakteristieke pand leidt, zegt hierover:

“Graag daag ik inwoners en ondernemers uit om hun verhalen en ideeën te delen tijdens een van de huiskamersessies. Tijdens deze sessies kan iedereen vrij inlopen om zijn verhaal of idee te delen. Ook ondernemers die zelf plannen hebben met het Sint Maartenshuis zijn van harte welkom. We zoeken naar een duurzame herbestemming van het Sint Maartenshuis met meer functies als voorkeur. Waarbij de wens is om in een deel van het gebouw jongerenwerk te handhaven.”

De huiskamersessies zijn op:

  • Zaterdag 17 februari van 13:00-16:00 in het Sint Maartenshuis, gemeentehuistuin Heeze
  • Dinsdag 20 februari van 19:00-21:00 in het Sint Maartenshuis, gemeentehuistuin Heeze

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Bent u verhinderd, maar heeft u toch een goed plan?

Als u niet in de gelegenheid bent om te komen, kunt u tot 1 maart een mail sturen aan centrumontwikkeling@heeze-leende.nl met daarin een beschrijving van uwplan. Wij zorgen ervoor dat het initiatief bij Toon Iding, Iding Herbestemming Erfgoed, terecht komt en dat u reactie krijgt.

Waar moet een goed idee of plan voor het St. Maartenshuis rekening mee houden?

Het St. Maartenshuis heeft in z’n verleden al bewezen voor veel doeleinden geschikt te zijn. Toch zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. De ontwikkeling van het pand moet in ieder geval bijdragen aan de leefbaarheid van het centrum van Heeze of een toevoeging zijn aan het groene en recreatieve karakter van Heeze-Leende.  De oppervlakte van het pand is ca. 450 m² waarvan 150 m² op de verdieping.

Toegestaan zijn:

  • Detailhandel
  • Dienstverlening
  • Daghoreca
  • Kantoorbestemmingen
  • Maatschappelijke voorzieningen

Ook initiatieven die hier niet binnen passen kunnen gedeeld worden. De gemeente wil in ieder geval geen woningen of appartementen aan het gebouw toevoegen.