Het gevoel van Heeze: Johan Lapidaire

Hetgevoelvan Heeze nw - Lapidaire (1)

65 jaar geleden geboren in Eindhoven; mijn halve leven woonachtig in Zoetermeer en desondanks voel ik me nog steeds oprecht ’n beetje Heezenaar.

In 1968 kwam ik daar wonen, omdat ‘ons vadder’ directeur van de Algemene Bank Nederland werd. Begonnen in de Vullinghs-villa: de huidige plek van Albert Heijn. Definitieve kantoor Kapelstraat 33. Dat mooie witte huis precies middenin Heeze: de bank beneden en wij op 33a erboven. Toentertijd naast de Shell-pomp van Simca-garage Schilders.

Aan die tijd kleven voor mij veel dierbare herinneringen.

De mooiste Heezer schoolherinneringen heb ik aan de zesde klas bij juffrouw Bax op de Dirk Hezius. Voor een reünie van die zesde klas ben ik al een paar keer met plezier terug naar Heeze gereden. Er staat weer een reünie op stapel.

Een plek in Heeze waar ik veel voetsporen heb achtergelaten, is Hotel Barendsma. Op die plek wordt momenteel ook flink gebouwd. Daar begon ik als jochie van 12 als bediende in de garderobe. Goh, wat kreeg ik een hoop guldens als fooi voor het aannemen van de jassen van gasten die van een prachtig kerstdiner hadden genoten. Daar is de basis gelegd voor mijn latere carrière in en rond de horeca..

Een verhaal van soortgelijke strekking kan ik vertellen over R.K.S.V. Heeze, waar ik fanatiek speelde als keeper van zeer gezellige elftallen, tot aan de A2 toe. Wat hebben we veel lol gehad, trainen en fietsen naar uitwedstrijden. Dat gaat tegenwoordig wel anders, zoals blijkt uit het feit dat mijn twee voetballende kleinzoons een ander soort ervaring hebben.

Op vergelijkbare wijze ging ik dagelijks door weer en wind met een select groepje Heezenaren op de fiets (en later op de brommer) naar het Eindhovense Augustinianum, maar slechts tot en met klas vijf. Daarna ging ik naar de hotelschool in Heerlen, waar het me een stuk beter afging.

Thuis was ik ook degene die wekelijks door heel Heeze moest fietsen om de Heezer middenstand te sponsoren door op verschillende plekken boodschappen te doen. En dat natuurlijk bij de winkeliers die klant waren bij de Algemene Bank Nederland van mijn vader. Van IFA via Edah (Kapelstraat) naar Végé op de Nieuwendijk

En wie weet dat nog? TT Toverland? In de pastorietuin van de St. Martinus? Mijn vader was daar een paar jaar voorzitter van. Was weliswaar geen Brabantse Dag, maar wel een bijzonder ‘Hizzers’ evenement. De opbrengsten waren voor Heezer verenigingen.

Mijn vader was penningmeester van de HEVO: de Heezer Vereniging van Ondernemers. Daar zijn tijdens vergaderingen bij ons thuis heel wat kopjes koffie en ‘pilskes’ geschonken. Namen als Gijsbers, Van der Linden, Verest, Mikkers, Van Lierop en ga zo maar door kwamen regelmatig bij ons over de vloer. Diezelfde namen kwam ik ook tegen bij de Kraaienvangers in ‘t Pareltje.

Het lied ‘Heeze, parel van Brabant’ prijkt dan ook heel hoog op mijn Spotify-playlist.

Daarnaast volg ik Heezer zaken op social media en zie Heeze veranderen. Nu onze moeder helaas niet meer in Heeze woont, kom ik er minder vaak. Brabantse Dag volg ik noodgedwongen via Omroep Brabant. Mooie herinneringen aan Heeze zullen mij altijd bijblijven.

Zie je een fout, laat het ons weten via redactie@mijnheeze.nl

Download onze – gratis – app in Google Playstore en je bent altijd op de hoogte van wat er speelt in Heeze.

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

Steun ons via NL 48 RABO 1342822765 – t.n.v. F. Engelen t.b.v. Mijn Heeze

info@mijnheeze.nl
redactie@mijnheeze.nl
Whatsapp: 06 29222435

 

Kijk ook eens op Mijnleende.nl