Gastcolumn: Terugblik op de Lichtjesboom

Het begon met een idee: ‘We willen iets doen voor de samenleving rondom de feestdagen.’ Diverse dingen passeerden de revue. Het idee dat bij iedereen in ons team van Uitvaartbureau Jan Fiddelaers een positief gevoel naar boven bracht was ‘een soort Joris’ kerstboom’. Er kwam een brainstormsessie, we namen contact op met de gemeente en we benaderden bedrijven over een bijdrage. Er kwamen veel enthousiaste reacties. De gemeente was positief over dit initiatief en de ondernemers eveneens.

Ondernemers uit de gemeente Heeze-Leende zorgden voor een bijdrage in geld of materialen. Dat was fantastisch! Zo konden we bijvoorbeeld alle leerlingen van de basisscholen in onze gemeente voorzien van transparante kerstballen die ze in de Lichtjesboom konden hangen. De bomen, lekkernijen, versieringen, knutselwerkjes, bankjes en spandoeken werden gesponsord. En zo doopte burgemeester Verhoeven op vrijdag 16 december de alledaagse dennenboom om tot de Lichtjesboom. Tientallen kinderen en volwassenen waren aanwezig bij de opening en hingen hun persoonlijke kerstbal in de Lichtjesboom. In de weken die volgden werden er nog honderden kerstballen in de Lichtjesboom gehangen.

Wekelijks in de vroege avond organiseerden we bijeenkomsten. Helaas regende het op iedere bijeenkomst en dat dempte de opkomst enigszins. Het deed niks af aan de functie van de Lichtjesboom en met welke motivatie wij dit organiseerden. Het werd er zelfs intiemer door. Mensen hadden er houvast aan en maakten er veelvuldig gebruik van, en dat deden ze op een eigen gekozen moment. Mensen ontmoetten elkaar onder de Lichtjesboom en hadden ook steun aan elkaar.

Ons doel met de Lichtjesboom is daarmee bereikt. En we zijn voornemens om ook aan het einde van dit jaar de Lichtjesboom een plek te geven binnen gemeente Heeze-Leende. Komt de Lichtjesboom weer in de gemeentehuistuin te staan? Wordt het op dezelfde manier georganiseerd? Die vragen kunnen we nu nog niet beantwoorden. Later dit jaar laten we als team Lichtjesboom weer van ons horen. En in december ontmoeten we jullie weer graag rondom de Lichtjesboom.

Team Lichtjesboom van Uitvaartbureau Jan Fiddelaers – Foto: Hannie Berkers