Heeze – Wist je dat er in één theelepel gezonde grond meer levende wezens zitten dan er mensen op aarde zijn? Het bodemleven is heel belangrijk voor ons mensen, maar toch weten we bar weinig over dat ondergrondse leven. Daarover gaat de film Onder het maaiveld die in het najaar te zien zal zijn in in ’t Perron op 17 oktober om 20.00 uur. De filmavond wordt georganiseerd door Vrienden van de Bieb, Bibliotheek Dommeldal en IVN Heeze-Leende.
De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.
Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem?
Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.
Ga dus mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal. Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging voor de makers. Want hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? De makers van de film, die eerder De Nieuwe Wildernis” en “De Wilde Stad” hebben uitgebracht, zijn daar bijzonder goed in geslaagd.
Kaarten à 5 euro (incl. koffie/thee) zijn verkrijgbaar via de website van bibliotheek Dommeldal.