En toen was het opeens eind januari…..

“Hoe kan dat nou?” zeggen de ouders tegen elkaar, “Na de zomervakantie wilden we al hierheen komen en nou is het januari …” Ik ben in mijn praktijk Wings O & O in Heeze  in gesprek met ouders. Het gaat over hun kind op de basisschool en het kind zit in een dip.. en zijn leerproces ook. Wat is dit voor een dip en waarom is hij ontstaan ? Wat kun je doen om het kind en zijn proces op school vlot te trekken? Wat past goed bij dit kind en bij deze school? Hoeveel tijd gaat dat kosten en hoe zit dat financieel?? Dat zijn vragen voor de onderwijsondersteuning in mijn praktijk. We bekijken ze samen. Als ouders en kind ervoor kiezen, wordt een traject gestart. School en leerkracht zijn hierbij belangrijke gesprekspartners. Op tijd ingrijpen is belangrijk. Dan kan het kind het proces in zijn klas blijven volgen. En hij kan ook verbinding houden met  leerkracht en klasgenoten. Daar kan prima aan gewerkt worden door ondersteuning af te stemmen op het proces in de klas. En regelmatig samen te kijken hoe het gaat en of het doel bereikt gaat worden. Intensiever is de remedial teaching. Bijvoorbeeld bij hulp aan kinderen met dyslexie of aan kinderen die lang ziek zijn geweest en nu weer starten op school. Deze begeleiding heeft meer tijd nodig.  Zorg op maat dus, voor kinderen van bovenbouw basisschool, jongeren van voortgezet onderwijs en voor iedereen die met leren bezig is.

Bij Wings wordt gewerkt met de mens als persoon: wie is hij, hoe leert hij? Hoe ziet hij het leren? Hoe ziet hij zichzelf? Leren is: je open stellen voor de wereld en ook jezelf blijven. Bij Wings wordt gewerkt vanuit de gedachte:  obstakels in het leven te gaan zien als vervelend en vaak pijnlijk, maar zeker ook als uitdaging.. wat mag ik leren? Waarom overkomt me dit? Zo wordt hulp een kans op verrijking!

Foto’s en Tekst: Ria van den Enden

“Hoe kan dat nou?” zegt een jonge vrouw, eind 20, tegen mij, “Ik wou al een tijd geleden  hierheen komen en nu is het al januari….”  Ze heeft een mooie opleiding, zit in haar eerste baan en nou gaat het mis. Moe, doodmoe, de directie wil alsmaar overuren, spanningen in haar relatie, de wereld is zo anders dan ze dacht, zo druk, zo veel… Ik moet denken aan het nieuwe boek van Francine Oomen: “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?”: “Wat gebeurt er als je volwassen bent, maar eigenlijk helemaal niet weet hoe dat moet? Als je overweldigende dingen meemaakt maar die met niemand durft te delen? Als je op slot zit en de sleutel kwijt bent? Wat doe je, als je je vrienden en jezelf uit het oog verloren bent? Als alles in je leven anders loopt dan je dacht.. “(laten we eerlijk zijn, past deze tekst van Francine Oomen niet bij  volwassenen van alle leeftijden?}.

Dit zijn vragen voor de psychosociale therapie in mijn praktijk (voor mensen 18+). Andere vragen gaan bijvoorbeeld over rouw, verlies, burn out. En over levensvragen als “trouwen of niet”, “scheiden of niet”, “mijn baan opzeggen of niet” en “hoe kan ik verder na een heftige relatie”.  Heel erg knap en moedig om die vragen te durven stellen. Nou het antwoord nog… en daar kan ik je bij helpen. Ik kan je helpen kijken naar wat er is en naar wat je gevangen houdt. En hoe je kunt veranderen als je dat zou willen. En ik kan je helpen om stappen te zetten. Daarbij bepaal jij hoeveel stappen dat worden. Wat jij mag doen is….durven…de eerste stap durven zetten. En dat is aan jou. We gaan samen kijken naar wat er zo pijnlijk is. Dat kan heftig zijn en verdrietig, maar we gaan ook kijken naar de uitdaging waar je voor staat: wat mag ik nu gaan leren? Wat zegt het leven nu tegen mij? Zo kun je uit een nare periode komen met meer levenservaring en meer vaardigheden. Uit ervaring weet ik: “Als je besluit te durven, krijgt je wereld een ander gezicht.’ Je ziet deze quote van Ralph Waldo Emerson op de homepage van mijn site [www.wings-o-o.nl]. Op de site  vind je  alle informatie over de praktijk. We beginnen altijd met een kosteloos, informatief gesprek, dus maak een afspraak als je wil, kom gerust eens praten. Dat eerste gesprek kan ook online als dat voor het begin beter uitkomt. Bel of mail me in dat geval voor een online afspraak, die ongeveer een half uur duurt. Dan is zeker niet alles gezegd en helder, dan is zeker niet alles opgelost, maar er is wel een  vertrekpunt! Welkom…..bij Wings!

Ria van den Enden, orthopedagoog/psychosociaal therapeut, remedial teacher Wings O & O, Heeze. Piet Smuldersstraat 30, 5591 JD Heeze T: 0402824119 G: 0612110051 W: www.wings-o-o.nl