Eindejaars Plantenjacht: op zoek naar winterbloeiers

Op woensdag 27 december vindt een “Eindejaars Plantenjacht” plaats in onze gemeente. In navolging van vergelijkbare landelijke activiteiten organiseert IVN Heeze-Leende samen met de Stichting Vrienden van de Bieb een wandeling van ongeveer 1 uur waarbij alle aangetroffen planten in kaart worden gebracht. De wandeling start om 14.00 uur bij het IVN-gebouw, Strabrecht 14 in Heeze. Zeker als je nog niet zoveel van planten weet is deze eindejaarsplantenjacht een leuke kennismaking met “stoepplantjes” dicht bij huis.

Van jaar tot jaar houdt Floron bij hoeveel bloeiende wilde planten er tussen 26 december en 3 januari voorkomen in Nederland. Er zijn midden in de winter maar weinig verschillende planten die bloeien, maar ze zijn vaak wel heel algemeen. Je vindt ze bijvoorbeeld in het gemeenteplantsoen, onder de heg of tussen de stoeptegels. Is het weer zacht geweest, dan vind je bijvoorbeeld bloeiende paardenbloemen, maar als het heeft gevroren is het een sport om toch een bloeiend plantje tussen de net wegsmeltende sneeuw te vinden. En vergeet de bomen niet, zoals bijvoorbeeld de hazelaar die soms al begin december bloeit. 

Het Cursusteam van IVN Heeze-Leende neemt je graag mee op een wandeling door Heeze en zal inventariseren welke plantjes we tegenkomen. We doen dat aan de hand van een zoekkaart waarmee de meeste bloeiende planten op naam gebracht kunnen worden. En wie weet zien we ook wel leuke niet-bloeiende planten!

Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan via de IVN-website https://www.ivn.nl/afdeling/heeze-leende/ (zie: Activiteiten).

Deelname is gratis. Bij slecht weer gaat de activiteit niet door. Je krijgt dan in de ochtend bericht.