Eerbiedige Dodenherdenking in Leende

Foto: RTV Horizon | Tekst: Redactie MIjn Heeze

Op zaterdagavond begon de Dodenherdenking in Leende met een mis in de Sint-Petrus-Bandenkerk. Burgemeester Heldens, wethouder van Breugel en een aantal andere aanwezigen, vervolgden de plechtigheid bij het herdenkingsmonument. Daar werd een krans gelegd ter ere van de dappere zielen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verzetsmonument, gelegen in Leende is opgericht ter nagedachtenis aan drie lokale helden: Kees Vogels, Harrie van Kuijk en Frans van Weert. Deze mannen verloren op 15 juni 1943 het leven door een tragische bomexplosie. Ze wilden explosieven uit een onontplofte bom halen, maar tijdens het ontmantelen ging het mis en explodeerde de bom, met fatale gevolgen. (Bron: 4en5mei.nl)

De drie moedige Leendenaren rusten in een gemeenschappelijk graf op het kerkhof van Leende, waar ze voor altijd worden herdacht voor hun opoffering.

Om 20:00 uur werd ook in Leende twee minuten stilte gehouden, zoals op vele andere locaties in Nederland, als een eerbetoon aan allen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid en vrede.