De Week van de Pleegzorg 2023: ‘Jouw Huis Een 2e Thuis

Dit jaar is de landelijke Week van de Pleegzorg van 1 tot en met 8 november. In deze week vraagt Pleegzorg Nederland samen met de 32 regionale pleegzorgorganisaties, waaronder Combinatie Jeugdzorg, aandacht voor het tekort aan pleegouders. Dit jaar is extra speciaal want op 1 november lanceert Pleegzorg Nederland ook de nieuwe landelijke pleegzorgcampagne: ‘Jouw huis een 2e thuis’.

Afbeelding van michelinelejeune via Pixabay | Tekst: Heeze-Leende. (2023y, oktober 24). Kom jij in actie voor “Jouw Huis een 2e thuis”? De Week van de Pleegzorg staat voor de deur! Heeze-leende. https://www.heeze-leende.nl/kom-jij-in-actie-voor-jouw-huis-een-2e-thuis-de-week-van-de-pleegzorg-staat-voor-de-deur

Wat is pleegzorg?

Pleegzorg betekent dat een kind voor korte of langere tijd in een ander gezin verblijft omdat wonen bij de eigen ouders door omstandigheden (tijdelijk) niet kan. Soms logeren kinderen af en toe een weekend bij pleegouders. Vaak wonen kinderen zeven dagen in de week in een pleeggezin. Waarvoor gekozen wordt, is afhankelijk van wat het beste is voor het kind. Als er in een gezin problemen met kinderen zijn, wordt eerst gekeken of dit thuis opgelost kan worden. Lukt dat niet, dan is pleegzorg de eerste keus, omdat deze opvangvorm het dichtst bij de natuurlijke gezinssituatie komt. Bij voorkeur zoeken we een plek bij familie of bekenden in de directe omgeving van het kind. Als dat niet lukt bij een van de pleegouders in het bestand van Combinatie Jeugdzorg. Het recht van kinderen om in een gezin op te groeien, staat bij pleegzorg centraal. 

Nieuwe pleegzorgcampagne Jouw huis een 2e thuis

Met de nieuwe pleegzorgcampagne ‘Jouw huis een 2e thuis’ wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor zo veel kinderen cruciaal is: een stabiel en veilig thuis. Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ – die plek blijft voorbehouden aan de biologische familie. Maar je kunt een kind wel welkom heten in je huis. Je kunt er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind – tijdelijk of minder tijdelijk – voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gezien wordt. Het is als een extra thuis waar je als kind voor korte of langere tijd terecht kunt. 
De kick-off van de campagne is direct ook de aftrap van de Week van de Pleegzorg. Help mee de campagne een boost te geven. Houd de social mediakanalen van onze gemeente in de gaten en like of deel! 

Weten of pleegzorg iets is voor jou? 

Vraag een informatiepakket aan of volg vrijblijvend een van de maandelijkse pleegzorginformatieavonden van Combinatie Jeugdzorg. De eerstvolgende is op dinsdag 7 november van 19.30 tot 21.30 uur bij Combinatie Jeugdzorg, Locht 133 in Veldhoven. Meer informatie, een informatiepakket aanvragen of je aanmelden voor een informatiebijeenkomst gaat heel eenvoudig via pleegzorg.combinatiejeugdzorg.nl