De Volgorde van Deelnemers aan de Brabantsedag

Beeld: Marlou Evers | Tekst: Stichting Brabantsedag

De Brabantsedag 2024 belooft een bijzondere ervaring te worden met het thema “Dichterbij Brabant”. De zestien wagenbouwersgroepen zijn al hard aan het werk aan hun rijdende theaters. Dit jaar laten ze zich inspireren door Brabantse gedichten die minstens vijftig jaar geleden zijn gepubliceerd door dichters geboren in het Hertogdom Brabant. Het resultaat? Een reeks pakkende, poëtische en prikkelende schouwspelen die het historisch Brabantse gevoel tot leven brengen.

De Volgorde van Deelnemers

De theaterparade vindt plaats op 25 augustus 2024 en begint om 13.30 uur, voorafgegaan door de pre-parade om 12.30 uur. Bezoekers kunnen vanaf 11.00 uur genieten van een dag vol tentoonstellingen, muziek, (straat)theater, vertier en horeca. Hier is de volgorde waarin de groepen hun creaties presenteren:

 1. Vriendenkring Van Gaal met De Ontginning: Van woeste grond tot Brabants dorp, geïnspireerd door een gedicht van Wim van Heugten uit 1964.
 2. Vriendenkring Schenkels met Stormvloed van Verbroedering, geïnspireerd door een gedicht van Harrie Kapteijns uit 1957.
 3. Vriendenkring Hopeloos met In de 14 Billekens, geïnspireerd door een gedicht van Lodewijk van Woensel uit 1939.
 4. Vriendenkring Haisjô met Op handen gedragen; Mariaverering, geïnspireerd door een gedicht van Anna Bijns uit 1493-1575.
 5. Vriendenkring Ietskes Schif met Het gastvrije Brabant in WO I, Bergen op Zoom, stad vol warmte, geïnspireerd door een gedicht van Karel van den Oever uit 1919.
 6. Vriendenkring Kapelstraat met Schelden zonder zeer, titel vol van eer, geïnspireerd door een gedicht van Piet Heerkens uit 1941.
 7. Bloed, Zweet & Tranen met Leven in de brouwerij, geïnspireerd door een gedicht van Harrie Beex uit 1947.
 8. Bouwerij Skôn met Brabant, in woorden geschetst. Ons thuis is het landschap, geïnspireerd door een gedicht van Paul Vlemminx uit 1931.
 9. Vriendenkring De Laarstukken met Brabant evolueert, geïnspireerd door een gedicht van Frans Hoppenbrouwer.
 10. Vriendenkring De Rijten met ’t Landjuweel: Een bruisend strijdtoneel, geïnspireerd door een gedicht van Prudens van Duyse uit 1852.
 11. Vriendenkring De Oude Ambachten met De Brabantse koffietafel: Afscheid met een bekske troost vol herinneringen, geïnspireerd door een gedicht van Geert van Beek uit 1972.
 12. Vriendenkring Snoeyen met We dragen Brabant altijd met ons mee, geïnspireerd door een gedicht van Harriet Laurey uit 1955.
 13. De Lambrekvrienden met Uit het juiste Brabantse hout gesneden, geïnspireerd door een gedicht van Piet Heerkens uit 1941.
 14. Het Zij Zo met De vorming van de Brabantse volksaard, geïnspireerd door een gedicht van Juliaan Haest – Kontich uit 1946.
 15. Vriendenkring De Rooie Hoek met Weggejaagd uit Brabant: “M’ne liefste grond”, geïnspireerd door een gedicht van Ivo van Dinther uit 1953.
 16. Ge Wit ‘t Oit Noit Nie met Het volk barst los! Onthaal koningspaar symboliseert bevrijding, geïnspireerd door een gedicht van Ivo van Dinther uit 1953.

Kom en beleef deze unieke parade die het publiek dichter bij de ziel van Brabant brengt. Met kunst, cultuur en poëzie in de hoofdrol belooft de Brabantsedag 2024 een onvergetelijke ervaring te worden.