De ‘Heks van Almen’ op de Ruïne kasteel Cranendonck

Foto: Vincent Tollenaar | originele tekst van Jan Scholte, aangepast door Redactie Mijn Heeze

Al sinds 2020 brengt Theatermakers Achterhoek met succes de indrukwekkende locatietheatervoorstelling “De Heks van Almen” op diverse locaties in Nederland waar ooit ‘heksen’vervolgingen hebben plaatsgevonden. Deze voorstelling dient als een levend monument van eerherstel voor degenen die onschuldig zijn terechtgesteld.

In een bijzondere aanpassing aan de geschiedenis van De Peel, zijn de voorstellingen in Cranendonck speciaal opgedragen aan de slachtoffers uit dit gebied. Het belooft een aangrijpende ervaring te worden, waarbij het publiek wordt meegenomen naar een tijd van onrecht en bijgeloof.

Deze voorstelling heeft een bijzondere betekenis, want zij komt voort uit het verzoek van vier vrouwen uit Heeze, Leende en Sterksel. Zij deelden na de coronaperiode hun bezorgdheid over het gebrek aan verbinding in onze lokale samenleving. Ons doel is dan ook om met deze voorstelling verbinding te creëren, zowel met elkaar als met onze rijke lokale geschiedenis.

Korte inhoud

De voorstelling vertelt het verhaal van Aleyda, een eigenzinnige vrouw die wordt beschuldigd van hekserij vanwege haar kennis van geneeskrachtige kruiden. De ‘heksen’verbrandingen hebben een diepe impact gehad op onze samenleving en de positie van vrouwen daarin. Theatermakers Achterhoek mengt verleden en heden om een boodschap van verbinding en vrijheid over te brengen.

Over Theatermakers Achterhoek

Theatermakers Achterhoek (TMA) is het enige professionele theatergezelschap in de Achterhoek. De voorstelling wordt speciaal opgevoerd op verzoek van vier vrouwen uit Heeze, Leende en Sterksel, die na de coronaperiode bezorgd waren over het gebrek aan verbinding op lokaal niveau. Het doel van de voorstelling is om verbinding te creëren, zowel met elkaar als met de lokale geschiedenis.

Herdenkingsmonumenten

Parallel aan het theaterinitiatief worden er in de zes gemeenten waar heksenvervolgingen hebben plaatsgevonden herdenkingsmonumenten opgericht voor de slachtoffers. Deze monumenten zullen in 2025 worden verbonden door middel van een recreatieve route door de zes gemeenten, als een blijvende herinnering aan de slachtoffers van dit duistere hoofdstuk in de geschiedenis.

Voor meer informatie over “De Heks van Almen” en Theatermakers Achterhoek, kunt u terecht op www.theatermakersachterhoek.nl/DeHeksvanAlmen.

Wanneer en waar

De voorstellingen vinden plaats op 10, 11, 12 en 24, 25, 26 mei 2024, bij Kasteel Cranendonck, gelegen aan Cranendonck 1, Soerendonk. Op vrijdag en zaterdag start de voorstelling om 20 uur, op zondag om 15 uur.