De dubbele passies van hockeycoach Martin van de Rakt

Foto: Pauline Schumacker | Tekst: Joost Heessels

De dubbele passies van hockeycoach Martin van de Rakt

Een week geleden werd bekend dat Martin van de Rakt – inwoner van ons dorp – de nieuwe coach wordt van de hockeysters van het Nijmeegse NMHC. Mijn Heeze sprak met Martin over zijn carrière en zijn overstap.

Dit seizoen was hij coach bij Royal Victory in het Belgische Edegem. Voordat hij naar België vertrok, werkte hij bij HC Tilburg. Na vier jaar als coach in Tilburg te hebben gewerkt, besloot hij in de laatste coronawinter daar te stoppen. “Na drie à vier jaar is het vaak tijd voor een nieuwe uitdaging,” zegt hij. Dankzij de keepertrainer van HC Tilburg, die ook in België actief is, kwam hij in Edegem terecht. “Het voordeel van wonen in Heeze is natuurlijk dat België binnen handbereik ligt. Antwerpen is slechts een uur rijden, en tijdens de coronapandemie duurde het echt maar een uur.”

Bekend terrein

Martin was zelf ook ooit speler. Dit deed hij bij HOD in Valkenswaard. Al snel maakte hij de overstap van speler naar jeugdtrainer en kwam hij terecht bij Oranje Zwart, nu bekend als Oranje Rood, in Eindhoven. Toen de coach van heren 1 bij die club vertrok, kwam Martin in beeld.

Na zijn avonturen bij Oranje Rood en voordat hij naar HC Tilburg ging, was hij al assistent-coach bij het Nijmeegse NMHC. Nu keert hij terug bij NMHC, maar deze keer als hoofdcoach. Afgelopen winter ontstonden de plannen om terug te keren naar Nijmegen en uiteindelijk werden deze plannen werkelijkheid. Heeze ligt gunstig ten opzichte van Nijmegen; ook hier is het slechts een uur rijden.

Passie

Martin werkt ook nog – twee dagen in de week – op een school in Steensel waar hij groep 5 en 6 onderwijst. Hoewel hij goed kan leven van het coachen, vindt hij het fijn om ook nog voor de klas te staan. “Ik vind het belangrijk om niet alleen maar bezig te zijn met hockey. Het is heerlijk om op maandagochtend naar mijn werk te gaan en niet aan hockey te hoeven denken. Hoewel mijn collega’s weten wat ik doe, gaat het op maandag en dinsdag over alles behalve hockey.” Martin werkte ooit vijf dagen per week op school, maar dat was niet meer haalbaar in combinatie met hockey.

Zowel het lesgeven als het coachen zijn twee passies van Martin. “Als hockeycoach ben je eigenlijk een leraar. Het pedagogische en didactische aspect komen samen.” Hij integreert deze twee passies ook in de opleidingen die hij geeft voor de Nederlandse Hockeybond.

Martin heeft voor één jaar getekend in Nijmegen. Mijn Heeze blijft hem volgen.