De bouw van de nieuwe Politiepost aan de Biesven is gestart!

Vanmiddag kwamen politie, aannemer, architect en gemeente Heeze-Leende samen voor de officiële start van de bouw van de nieuwe politiepost, gelegen aan de Biesven.

Sinds 2020 zijn er gesprekken tussen de politie en gemeente Heeze-Leende over de realisatie van een politiepost, ter vervanging van de huidige politiebureaus in Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende. Na uitvoerige overwegingen en overleg is gekozen voor de locatie aan de Biesven, waar ook de brandweerkazerne en de GGD-post zijn gevestigd.

Foto en tekst: Gemeente Heeze-Leende

De keuze voor deze locatie is strategisch, met een ideale aansluiting op de calamiteitenweg naar de Nachtegaallaan, waardoor snelle reacties naar Cranendonck en Valkenswaard mogelijk zijn. Bovendien biedt de locatie een directe toegang tot de snelweg A2, waardoor politiewagens binnen één minuut op de snelweg kunnen zijn.

Belangrijke kenmerken van de politiepost

Het pand, dat eigendom is van de gemeente Heeze-Leende, wordt door de politie gehuurd voor een periode van minimaal 15 jaar. Het betreft een kantoorgebouw met circa 80 werkplekken, zonder 24/7 bezetting, cellen of verhoorkamers.

In maart 2022 werd een intentieverklaring ondertekend voor de politiepost aan de Biesven. Na enkele ontwikkelingen en overleggen is het perceel aan de Biesven, grenzend aan de GGD-post, gekozen als definitieve locatie voor de politiepost.

Duurzaamheid en bouwvoorbereidingen

De gemeente heeft besloten om een houten ecologische skeletbouw te gebruiken voor de politiepost, wat volledig duurzaam verantwoord is. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart onder leiding van bouwbegeleiding Beerkens, natuurlijk in samenwerking met aannemer van Gerven, beiden gespecialiseerd in houten, ecologische bouw. De geplande ingebruikname van de politiepost staat gepland voor november 2024.

Een veiligheidsplein voor de regio

De nieuwe politiepost vormt de laatste toevoeging aan het veiligheidsplein aan de Biesven, waar de Brandweerkazerne, GGD-post en politiepost directe buren zijn welke elkaar versterken en wat zorgt voor een nauwe samenwerking.

Kortom een positieve stap die vertegenwoordigt in de versterking van de veiligheid en dienstverlening in onze regio.