Lezing: De bevrijding van Heeze vanuit de lucht

Afbeelding: Mijn Heeze | Tekst: Stichting Vrienden van de Bibliotheek Heeze-Leende

Vliegtuigcrashes en de luchtgevechten in de Tweede Wereldoorlog

Stichting Vrienden van de Bieb organiseert in samenwerking met het Oranjecomité, aansluitend aan ‘de dodenherdenking op 4 mei’, een bijzondere avond waarin u wordt meegenomen naar het luchtruim boven onze gemeente tussen 1940-1945 en alles wat zich daar afspeelde. Deze lezing wordt afgewisseld met korte teksten, muziek en zang.

De luchtoorlog boven Heeze
Rond 4 en 5 mei herdenken wij o.a. de personen die als bevrijder, verzetsstrijder of militair een rol hebben gespeeld gedurende de Tweede Wereldoorlog.  Echter over de mannen die boven onze hoofden een luchtoorlog voerden en op die wijze een belangrijke rol in onze bevrijding hebben gespeeld horen wij niet zo veel. Ook in Heeze zijn er in die tijd diverse vliegtuigen neergestort. Op deze avond willen wij, naast de aandacht die we geven aan onze lokale verzetshelden, vooral ook aandacht aan dat verhaal besteden. Welke vliegtuigen zijn er neergestort en waar? Waar kwamen die vandaan en hoe is het met de bemanning vergaan? Hoe werd die luchtoorlog gevoerd boven onze hoofden in Heeze? Allerlei vragen die door Joop Hendrix, voormalig Luchtmacht Officier-vlieger en specialist in het zoeken en terugvinden van neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoolog, zullen worden beantwoord en verteld aan de hand van oude documenten, foto’s en filmmateriaal. Ook bewoners uit ons dorp spelen daarin een rol.
 
Een indrukwekkende geschiedenis die wordt omlijst met korte teksten, muziek en zang van Desiree Hornikx, Mari de Bijl en Jan Willem Verhoeven.
 
Wie is Joop Hendrix?
Joop is een gepensioneerd piloot van onze Koninklijke Luchtmacht en heeft tijdens zijn carrière diverse types vliegtuigen gevlogen waaronder de F-16.  Ook is hij jaren als vlieginstructeur in de straaljager opleiding actief geweest voor de Koninklijke Luchtmacht.

Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het zoeken naar crashlocaties van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in Nederland en België.  Als Lid van het “Plane Hunters Recovery Team” heeft hij de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan in de regio Eindhoven, Boxmeer en Venlo. Voor meer informatie: Planehunters

Entreeprijs: € 2,-
Plaats: ‘t Perron in Heeze
Datum: 4 mei 2024

Ontvangst in ‘t Perron is, aansluitend aan de dodenherdenking in de Gemeentehuistuin, om 20.30 uur met koffie en cake
Aanvang programma: 21.00 uur

Kaarten te koop via https://dommeldal.op-shop.nl/3170/de-bevrijding-van-heeze-vanuit-de-lucht/04-05-2024