/
Cursus Wilde bijen voor beginners
/

Cursus Wilde bijen voor beginners

Wist je dat bijen eigenlijk vegetarische wespen zijn? En dat een hommelkoningin haar eitjes als een kip uitbroedt? Bijen zijn veel slimmer en interessanter dan je zou denken! In Nederland leven rond de 350 soorten wilde bijen en elke soort – van andoornbij tot zilveren zandbij – heeft een unieke, vaak wonderlijke, overlevingsstrategie. Wil je daar meer over weten? Dan is deze beginnerscursus iets voor jou!

Afbeelding van Erik Karits via Pixabay | Tekst: IVN Heeze – Leende

Met verhalen en foto’s uit eigen tuin en omgeving ZO-Brabant, geeft bijen- en wespenliefhebber Annemiek van Dijk je graag een inkijkje in het leven van wilde bijen.

Het leven van bijen is nauw verbonden aan bloemen. Tot en met de lengte van hun tong is afgestemd op ‘hun’ bloemen. Wat als ze geen bloemen vinden? Veel wilde bijensoorten worden bedreigd. Om soorten te beschermen moet je weten hoe ze leven en wat ze nodig hebben. Na deze cursus begrijp je waarom klokjesbijen klokjes nodig hebben, zandbijen zand en harsbijen hars. En nog veel meer.

De vier cursusavonden zitten vol mooie verhalen en beelden van wilde bijen. Maar ook vol informatie over de levenswijze van wilde bijen en hun relatie met (vaak hele specifieke) planten. Tijdens de twee excursies gaan we op zoek naar bijen uit de les, en andere insecten, om ze van dichtbij te volgen.

Programma
Les 1 Inleiding | Wat zijn bijen en hoe herken je ze? | Herkenning en levenswijze van verschillende bijensoorten (vroege voorjaarsbijen, hommels)

Les 2 Ecologie van wilde bijen | Ondergrondse en bovengrondse nesten | Levensgemeenschappen rond de nestplaats | Herkenning en levenswijze van verschillende bijensoorten (metselbijen, sachembijen, koekoeksbijen)

Les 3 Van andoornbij tot zandblauwtjesglansbij: de relatie tussen bloemen en bijen | Herkenning en levenswijze van verschillende bijensoorten (meer hommels, bijen van bloemrijke graslanden en tuinen)

Excursie 1 Op zoek naar vroege voorjaarsbijen en hommels langs zandpaden en op wilg

Les 4 Bescherming van wilde bijen in tuin en landschap | Herkenning en levenswijze van verschillende bijensoorten (zomerbijen) | 2024 Jaar van de Wesp | Samenvatting en afsluiting

 Excursie 2 Op zoek naar bijen (en wespen) van bloemrijke tuinen en akkers

Data
Les 1 – woensdag 20 maart 2024

Les 2 – woensdag 27 maart

Les 3 – woensdag 3 april

Excursie 1 – zaterdag 6 april (reservedatum zaterdag 13 april)

Les 4 – woensdag 22 mei

Excursie 2 – zaterdag 25 mei (reservedatum zaterdag 1 juni)

Lesavonden: van 19.30 uur tot 22.00 uur, locatie De Sleutelbloem Strabrecht 14 5591 BP Heeze.

Excursies: van 10.00 uur tot circa 12.30 uur, locaties nog af te spreken, eigen vervoer. Om bijen te zien is droog en liefst zonnig weer nodig. Daarom zijn als uitwijkmogelijkheid twee reservedatums opgenomen.

Praktische informatie
Aanmelden: vóór zondag 18 februari 2024 via het formulier op de website van de IVN. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met de betaalgegevens.

Prijs: € 40,- voor IVN-leden € 55,- voor niet-leden. Prijs is inclusief koffie en thee op de theorieavonden, een compacte digitale lesbrief (PDF), per les aangevuld met een overzicht van belangrijkste sheets en links (PDF).

Aantal deelnemers: minimaal 15, maximaal 20.

Voor meer informatie: Ine Troelstra cursusteam@ivnheezeleende.nl  tel.nr. 06-4826 0698

Aanmelden kan via de LINK.